2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

A pártok által kitett pultokra nem kell közterületfoglalási engedély!

A Momentum aktivistái az elmúlt hetekben országszerte számos forgalmas csomópontra kitelepültek a lila pultokkal, hogy egyrészt begyűjtsék a kormány propaganda konzultációit, másrészt a valódi konzultáció keretében megismerjék az emberek igazi véleményét a kormány válság- és járványkezeléséről.
A Momentum győri szervezetének tagjai számára nem volt zökkenőmentes ez az időszak – bár minden alkalommal szabályosan jártak el, és jelentették be a pultozásokat a helyi rendőrkapitányságon, a helyi hatóságok minden alkalommal elutasították kérelmeiket arra hivatkozva, hogy a pultozás nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, és közterület foglalási engedély szükséges hozzá. Ha ez valóban így lenne, az nagyban megnehezítené az ellenzéki pártoknak az emberekkel való közvetlen kapcsolattartást.

A helyi momentumosok a hatóság eljárását természetesen vitatták, ezért a helyi elnök a Momentum Mozgalom győri szervezete nevében jogorvoslati lehetőséggel élt, keresetet nyújtott be a Kúriához. A kereset indoklása szerint a pultozás célja alapvetően közügyben való véleménynyilvánítás, így az a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik – tehát nem szükséges hozzá közterület foglalási engedély, elég a szabályszerűen elvégzett bejelentés.

A Kúria alaposnak találta a keresetünket és nekünk adott igazat! A bíróság a döntésében fel is szólította a győri gyülekezési hatóságot, hogy jogsértő aktusát vonja vissza és a jövőben a gyülekezési törvény hatály alá tartozó eseménynek tekintse ezeket a bejelentéseket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…