2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben – a nevéről március 15-én szavazhatnak a látogatók

Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben – a nevéről március 15-én szavazhatnak a látogatók

Aki figyelemmel követi a Miskolci Állatkert híreit, évek óta folyamatosan értesülhet a perzsa leopárdokkal kapcsolatos történésekről. A legutóbbi, tavalyi hír arról szólt, hogy megérkezett a nőstény új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött a Miskolci Állatkert legifjabb perzsa leopárdja. A hathetes kölyök most átesett első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is.

 

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, Tareca, 2012-ben érkezett meg a Lisszaboni Állatkertből. Jelenlegi párja, Azhar tavaly, Augsburgból érkezett az európai tenyészprogram részeként. Frigyük eredményeként 2023. január 25-én reggelre született meg első utóduk.

 

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is. A kicsit anyja gondosan neveli, de az állatkert munkatársai is igyekeztek minél nagyobb nyugalmat biztosítani számukra, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kispárducot. Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, ám a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség.

 

A vizsgálat során a kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet, megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. A névadásról a Miskolci Állatkertbe egy hét múlva, március 15-én ellátogatók dönthetnek majd, akik aznap szavazhatnak a kis leopárd nevére.

 

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott.

 

Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1 000 példány élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek részeként Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, közülük jelenleg hárman Miskolcon.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…