2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben – a nevéről március 15-én szavazhatnak a látogatók

Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben – a nevéről március 15-én szavazhatnak a látogatók

Aki figyelemmel követi a Miskolci Állatkert híreit, évek óta folyamatosan értesülhet a perzsa leopárdokkal kapcsolatos történésekről. A legutóbbi, tavalyi hír arról szólt, hogy megérkezett a nőstény új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött a Miskolci Állatkert legifjabb perzsa leopárdja. A hathetes kölyök most átesett első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is.

 

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, Tareca, 2012-ben érkezett meg a Lisszaboni Állatkertből. Jelenlegi párja, Azhar tavaly, Augsburgból érkezett az európai tenyészprogram részeként. Frigyük eredményeként 2023. január 25-én reggelre született meg első utóduk.

 

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is. A kicsit anyja gondosan neveli, de az állatkert munkatársai is igyekeztek minél nagyobb nyugalmat biztosítani számukra, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kispárducot. Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, ám a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség.

 

A vizsgálat során a kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet, megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. A névadásról a Miskolci Állatkertbe egy hét múlva, március 15-én ellátogatók dönthetnek majd, akik aznap szavazhatnak a kis leopárd nevére.

 

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott.

 

Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1 000 példány élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek részeként Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, közülük jelenleg hárman Miskolcon.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…