2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben – a nevéről március 15-én szavazhatnak a látogatók

Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben – a nevéről március 15-én szavazhatnak a látogatók

Aki figyelemmel követi a Miskolci Állatkert híreit, évek óta folyamatosan értesülhet a perzsa leopárdokkal kapcsolatos történésekről. A legutóbbi, tavalyi hír arról szólt, hogy megérkezett a nőstény új párja. A két állat rövid időn belül megszokta egymás társaságát, olyannyira, hogy január 25-én világra jött a Miskolci Állatkert legifjabb perzsa leopárdja. A hathetes kölyök most átesett első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is.

 

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, Tareca, 2012-ben érkezett meg a Lisszaboni Állatkertből. Jelenlegi párja, Azhar tavaly, Augsburgból érkezett az európai tenyészprogram részeként. Frigyük eredményeként 2023. január 25-én reggelre született meg első utóduk.

 

A kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is. A kicsit anyja gondosan neveli, de az állatkert munkatársai is igyekeztek minél nagyobb nyugalmat biztosítani számukra, így az első hetekben kizárólag a leopárdok gondozói láthatták a kispárducot. Ugyan az elmúlt napokban időnként már elhagyta a szülőszobaként szolgáló odút, ám a valódi bemutatkozására az első állatorvosi vizsgálata során volt lehetőség.

 

A vizsgálat során a kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint az azonosítására szolgáló microchipet, megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. A névadásról a Miskolci Állatkertbe egy hét múlva, március 15-én ellátogatók dönthetnek majd, akik aznap szavazhatnak a kis leopárd nevére.

 

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott.

 

Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1 000 példány élhet. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek részeként Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, közülük jelenleg hárman Miskolcon.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Túlzott segítőkészsége, majd sápadtsága tette gyanússá azt a férfit, akinek autójában több mint nyolcezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát és n…
Időugrás a patikában
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy számlázási láncolat ellenőrzésekor négy gyógyszertárnál állapította meg, hogy gyógyszerészi szolgáltatásról szó…

További cikkek