2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Örvös mangábé kölyök született a Miskolci Állatkertben

Örvös mangábé kölyök született a Miskolci Állatkertben

Mindössze két és fél éve tartják ezeket a veszélyeztetett főemlősöket, mégis már a második kölyök jött a világra a csapatban. Az egyhónapos utóddal együtt így most már nyolc tagot számlál a létszámuk a Miskolci Állatkertben.

Az örvös mangábé (Cercocebus torquatus) egy kevésbé ismert, Közép-Afrika esőerdeiben élő főemlősfaj. Habár vadon élő állományának létszámára vonatkozóan nincsenek hivatalos becslések, az biztos, hogy ritkasága révén veszélyeztetett fajnak minősül. Ezért hozták létre az európai állatkertek a faj megőrzését segítő tenyészprogramot, amelyhez 2019. év végén a Miskolci Állatkert is csatlakozott. Ráadásul egyre aktívabban is részt tudnak vállalni a tenyészprogram sikereiben, hiszen idén tavasszal már a második miskolci mangábé kölyöknek örülhetünk.

 

Az állatkert – és Magyarország – első örvös mangábé kölyke, Kirabo 2020 szeptemberében jött a világra. A csapat legifjabb tagja csaknem napra pontosan másfél évvel később, idén március 17-én született. Anyja már rutinos szülő, hiszen a mostani kölyök már a hatodik kölyke, akit a megszokott tapasztalattal, nagy gondossággal nevel. A csapat fiatal tagjai, persze, mindannyian nagyon kíváncsiak az új jövevényre, aki azonban egyelőre még anyjával tölti minden idejét.

Az örvös mangábék kölykei mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. A kölykök életük első heteiben folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodnak. Néhány hét elteltével már el-elhagyják anyjukat, és az idő múlásával egyre jobban eltávolodnak tőle. Külső megjelenésük is így változik folyamatosan, hiszen a világra jövő utódok arcbőre világos, amely csak később kezd el sötétedni. A felnőttekre jellemző vörös szőrzet a fejük tetején is csak két-három hónapos korukban kezd látszani, de közel féléves korukra alakul ki a kifejlett egyedek jellegzetes szürke-fehér-vörös színezete.

 

Az állatkertben immáron nyolc örvös mangábé él: a két szülő állat, Valerius és Sina mellett öt kölykük, Alice, Ajo, Fridoline és Kirabo után az alig egyhónapos legifjabb utód, valamint Elani, egy tavaly érkezett nőstény alkotják a csapatot. Ezzel az európai állománynak több mint egytizedét Miskolcon lehet látni, mivel a nyilvántartások alapján 17 állatkertben mindössze 72 egyede él. A szaporodásuk pedig eseményszámba megy, hiszen az elmúlt tizenkét hónapban mindössze négy kölyök jött a világra kontinensünk állatkertjeiben.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…