2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Nem éri meg próbálkozni

Kiutalás előtti ellenőrzésen akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hálóján egy cég, amely egy nagy értékű elektromos autó beszerzési költségét próbálta minimalizálni a jármű áfájának visszaigénylésével.

 

A társaság közel 6 millió forint áfát próbált érvényesíteni az áfabevallásában annak ellenére, hogy nem volt jogosult rá. A NAV kiutalás előtti vizsgálata hamar fényt derített arra, hogy a cég távolról sem felelt meg a visszaigénylés feltételeinek.

 

Személyautók vásárlásánál a vevő csak akkor vonhatja le az áfát, ha azért vásárolja az autót, hogy továbbértékesítse, bérbeadja, vagy taxiként üzemeltesse. Ha a beszerző nem autókereskedő, autó-bérbeadással foglalkozó vagy taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozás, a személyautó-vásárlás áfáját nem lehet visszaigényelni, nem szerepelhet így az áfabevallásban.

 

Az autóvásárláshoz kapcsolódó áfalevonás tilalma régóta, változatlan formában fennálló, ezért közismert szabály a cégautó-üzemeltetők közt. A jogkövetési ellenőrzéskor kiderült, hogy a társaság is tisztában volt ezzel. Már a vizsgálat megkezdésekor azonnal módosította bevallását, és a levonható adóból kivette a jármű közel 6 millió forintnyi áfáját.

 

A NAV folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdaság folyamatait, és megakadályozza a visszaéléseket. Ha a NAV állapítja meg a jogosulatlan igénylést, akkor visszafizetés mellett annak legalább a felét adóbírságként is meg kell fizetni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…