2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • „Mindössze 19 éves a legfiatalabb magyar kutyás mentő”

„Mindössze 19 éves a legfiatalabb magyar kutyás mentő”

Hazatérése után tapsvihar fogadta iskolájában a 19 éves Mező Marcellt, aki a Kutyákkal az Életért Alapítvány önkénteseként a legfiatalabb résztvevője volt a törökországi mentési munkáknak. Kutyájával, Black-kel 5 napon át kutatott kitartóan a túlélők után.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány három önkéntessel indult útnak február 6-án este a földrengés sújtotta Törökországba. A legfiatalabb csapattagnak, Marcinak ez volt az első romkutató bevetése. Csupán sejtése volt arról, mekkora pusztítással kell szembenéznie pár óra elteltével.

„Amikor Szabó Gábor felmérte, hányan lennénk alkalmasak erre a bevetésre, önként jelentkeztem. Jólesett, hogy bíztak a képességeimben és Black profizmusában.” – mesélte Marci, aki öt éve csatlakozott az Alapítványhoz, hogy kutyáját tréningezze.

Idővel kiderült, Black tehetséges, adottságai alkalmasak arra, hogy keresőkutya váljon belőle. Több itthoni személy, -és területfelkutatásban is tapasztalatot szerezhettek, de az első igazán komoly bevetésük a mostani katasztrófa volt.

„Nagyon elszánt voltam, szerettem volna segíteni a bajbajutott embereken, tapasztalatot szerezni, tanulni. Persze sokat számított, hogy a mentőcsapat idősebb tagjai mindenben támogattak, akkor is, amikor már tizedik órája voltunk talpon. Ugyanígy a helyiek is, ahogy tudtak segítettek, volt, aki teát volt, aki egy kis ételt hozott nekünk.”

A legmegrázóbb élmény számára az volt, hogy látnia kellett, amint az otthonukat elveszítő civilek, családok az utcán próbálnak tüzet rakni, melegedni, vagy éppen a romok alatt rekedt hozzátartozóikkal kommunikálni, saját erejükkel kimenteni őket.

Szabó Gábor, az Alapítvány elnöke nagyon elégedett Marci felelősségteljes hozzáállásával. Azt eddig is tudta, hogy megbízható és talpraesett, de most kiderült, hogy ilyen komoly terepen is kitűnően helyt tud állni.

Marci elmondta, hogy a hazatérés óta viszonylag gyorsan visszaszokott az iskolába, jó érzés volt újra a megszokott környezetben lennie. A jövőre fókuszál: későbbi munkájában is szeretne embereken segíteni, orvosi egyetemre készül. Ezen kívül folytatná az önkénteskedést az Alapítványnál, szeretné magasabb szintre emelni Black kiképzését.

Black és a többi keresőkutya tréningezéséhez elengedhetetlen az anyagi segítség, hiszen az Alapítvány teljes mértékben támogatásokból működik. Az idei szja 1% felajánlásokat a Mentőkutyás Szolgálatuk fenntartása mellett a kiképzőbázis bővítésére szeretnék fordítani.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány keresőkutyás egységét a többi törökországi magyar mentőalakulattal együtt kedd délután ünnepélyes keretek között köszöntötte Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…