2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Egy átlagos nő egy lakás árát költi kozmetikumokra élete során

Miért érezzük, hogy erre van szükségünk?

A női lélek kifürkészhetetlen. A mosolyok vagy éppen a csüggedések mögött sokszor olyan mély traumák, átélt élmények, emlékek rejlenek, amelyek nagyon is meghatároznak bennünket, lenyomatot hagynak a mindennapjainkon. És persze vannak olyan helyzetek, amikor mindez könnyebben felszínre bukkan: ilyenek például azok az intim pillanatok, mint amelyek például egy kozmetikus székében / kezelőágyán érik az ember lányát. Ilyenkor sokakból kitör az őszinteség, így egy kozmetikus, ahogyan persze a szépségipar egyéb művelői is, nagy titkok tudója lehet.

Szakonyi Eszter, kozmetikus mester is úgy véli, hogy egy kozmetikai kezelés közben szinte lélekápolás is történik. Sok hölgy akad, akinek nagyon komoly önértékelési problémája van, legtöbben nem tartják magukat szépnek, folyamatosan gondjuk van saját magukkal. Eszter véleménye szerint ez sok esetben a hozott női mintákon is alapul, de igazából már egy feloldatlan ellentét az anya-lánya kapcsolatban is gondot, elakadást okozhat.

„Tipikus magyar jelenség az is, hogy a nők nagy része úgy gondolja, hogy a szépség egyenlő a fiatalsággal” – folytatja Szakonyi Eszter. -„Nyilván a mai Insta-valóság, a reklámok agyonretusált világa is ezt sugallja, hogy tökéletesnek kell lennünk. Ezen hamis kép szerint a ránc pedig, ami a tapasztalatot, a múltat mutatja, nem szép. Tőlünk nyugatabbra sokkal kevesebb példa van arra, hogy egy korosodó nőt nem becsülnek meg, akár a munka, akár a család területén. De nálunk mindenki, minden erőfeszítésével azon van, hogy minél tovább fiatal maradjon, mert csak ezt tartja vonzónak. Ugyanígy van a legtöbb nő a sminkkel is: sokan nem merik vállalni még az utcán sem, társaságban pedig még annyira sem a valós arcukat, inkább smink mögé rejtőznek, hogy egy vélt szépségideálhoz közelítsenek.”

Egy amerikai kutatás statisztikai adatai szerint egy átlagos nő egy lakás árát költi el kozmetikumokra élete során. Ennek értelemszerűen az is oka, hogy nem tudja igazából, mire van szüksége, így felesleges dolgokat is összevásárol, ráadásul az anyák lányaiknak is ezt a mintát adják tovább. A kozmetikusnak így az is fontos feladata, hogy edukáljon, mivel a legtöbb hölgy nincs tisztában azzal sem, hogy milyen típusú az arcbőre, és milyen ápolás lenne számára az ideális. Nagy hiba, hogy sokan a reklámok, manapság pedig az influencerek ajánlásai alapján választanak szépségápolási szereket, ahelyett, hogy szakértők javaslatát fogadnák meg. A szebb, fiatalabb bőr reményében így előfordulhat, hogy valaki inkább ront, mintsem segít az arcbőre állapotán. Eszter mindenképpen azt javasolja, hogy bízzunk meg kozmetikusunkban, hiszen a magyar kozmetikai kultúra Magyarországon kiemelkedően fejlett, úgy is mondhatjuk, hogy Kelet és Nyugat ötvözete, hiszen egyszerre alkalmazzák a gyógynövényismeretet a wellness és spa protokollal.

Most, hogy pár hónapja Hollandiában is megnyílt a szalonunk, különleges tapasztalattal gazdagodtam” – mondja Szakonyi Eszter. – „Észrevettem, hogy a holland vendégek arcán kevésbé alakulnak ki a korral járó bizonyos tipikus ráncok. Ilyen a szemöldök közötti, homlokon található, úgynevezett küzdelmi ránc is. Derűsebbek, békésebbek, kevesebbet stresszelnek. Talán ez lehet az ok. És ha már külföldi kitekintésnél tartunk: érdemes lenne példát venni a francia, vagy akár a skandináv nőkről is, ahol a szépségápolás nem a hiúságról és a megfelelésről szól, hanem az önbecsülésről, önszeretetről és persze a megelőzésről. Fontos lenne, hogy felismerjük, mi szép rajtunk, bennünk és mi nem,  továbbá mi áll jól és mi nem. Tudjuk, hogy milyen színek állnak közel hozzánk – és ne az alapján válasszunk ránctalanító kezelést vagy rúzst, hogy mit vásárolt előző nap a szomszédasszonyunk.”

 

A szakértő tanácsa, hogy segítsük a természetes folyamatokat, a bőr saját funkcióit. Csodák nincsenek, az örök fiatalság és ránctalanság egyszerűen nem létezik, az óra mindenkinek ketyeg. Azonban ha az összhatásra koncentrálunk,  a lényünk egészének értékességére, egyszeriségére, egyediségére, akkor elkezdhetjük sokkal jobban értékelni és szeretni magunkat. Kezdjük a változást belülről, támogassuk testünket tiszta étkezéssel, sok folyadékkal, vitaminokkal, belső derűvel. Mozogjunk eleget, legyünk sokat a friss levegőn, de óvjuk bőrünket az erős napfénytől. Használjunk minőségi szépségápolási termékeket, a kevesebb néha több. Legyen egy kicsivel drágább az arckrémünk, viszont legalább hatásos. Ha Q10, kollagén, hialuron van az összetevők között, az már fél siker. És leginkább tudatosítsuk magunkban az értékünket, tudjuk, hogy úgy vagyunk jók és tökéletesek, és igen, szépek is, ahogy vagyunk. Ez nyilván komoly önismereti munkát és némi bölcsességet igényel, de egészen biztosan megéri.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek