2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Mi mindenre képes egy okoskert?

Csepegtető locsolás, automatikusan tisztuló kerti tó és önjáró traktor

Ha beköszönt a várva várt tavasz, mindazok, akik egy kisebb vagy nagyobb kert boldog tulajdonosai, egyre több teendőt írhatnak be a képzeletbeli kertésznaptárjukba. A kert hatalmas öröm, kertészkedni üdítő és ráadásul nagyon egészséges tevékenység, nem beszélve arról, hogy az egyre növekvő zöldség- és gyümölcsárak mellett minden saját magunk által termelt példánynak nő a jelentősége.

A kertészkedéssel együtt járó feladatok viszont sokszor nagy terhet jelentenek azoknak, akik munka mellett gondozzák a rendelkezésre álló kis földterületet, vagy éppen egy hétvégi házról van szó, ahol nem tudnak rendszeresen jelen lenni. Legyen szó csak egy egyszerű gyepfelületről, virágágyásról, vagy konyhakertről, a kialakítás után valóban sok törődésre van szükség.

„Az okosotthon fogalma már elég széles körben elterjedt, de az okoskertre még azért kevesebben asszociálnak” – kezdi Nagy Magdolna, az intelligens épületek szakértője. – Mi olyan kerteket tudunk létrehozni, amelynek a fenntartása gyakorlatilag 100 %-ban automatizálható. Természetesen a fű továbbra sem magától kerül a kertbe, és a növények sem gombnyomásra lesznek elültetve, de a további teendőket már lényegesen meg tudjuk könnyíteni.”

Kerttulajdonosok számára az egyik állandó kihívás a fűnyírás. A fű ugyanis már csak olyan, hogy ha elég vizet és tápanyagot kapott, turbótempóban nő, és csak akkor lesz szép, ha rendszeresen, nyáron akár hetente levágják. Egy okoskertben a fűnyírás automatikusan történik, a robotfűnyíró programozás vagy parancs alapján dolgozik. Például, ha reggel hirtelen megtudjuk, hogy délután vendégeink érkeznek, a rendszer megkapja az utasítást és elvégzi a feladatot. A rendszeres locsolás automatizálása az ismertebb funkciók közé tartozik, egyre többen választják a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellé az öntözőberendezés telepítését a kertjükbe, amikor előre meghatározhatjuk, hogy hányszor és milyen mennyiségben kívánunk az egyes zónákban locsolni. A locsolás ilyenkor az érzékelők által mért adatok alapján indul el, a berendezés figyelembe tudja venni a talajnedvességet, illetve azt, hogy az időjárási adatok alapján várható-e eső.

„A gyep ápolásánál talán még nagyobb kihívás az öntözés azoknak a gazdáknak, akik intenzív zöldségtermesztéssel foglalkoznak” – folytatja Nagy Magdolna. – „Egy zöldségültetvényt minden nap időjárástól függően, akár 2-3 alkalommal is meg kell locsolni, tehát ez nagyon időigényes tevékenység. Okos eszközökkel, csepegtetővel, öntözésvezérlővel azonban automatizálható ez is, be lehet állítani egy-egy palánta vagy terület vízigényét, és így biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő mennyiségű víz kerül elhasználásra, amely a vízfogyasztás és a növények fejlődése szempontjából ugyanolyan fontos.”

A tökéletesen automatizált kertművelésben, mezőgazdaságban pedig már felbukkant az önvezető traktor is: az amerikai John Deere márka autonóm traktorja képes arra, hogy magától művelje meg a szántóföldet. Szenzorokkal gyűjt információkat környezetéről, a tárgyak észlelését és az ütközések elkerülését pedig gépi tanulás segítségével végzi. A mezőgazdasági szakember saját okostelefonos applikációján keresztül tarthatja szemmel az önvezető traktort, miközben azt is láthatja, hogy mekkora területtel végzett már a gép.

Természetesen a díszkertek is automatizálhatóak: gondoljunk például a világításra, legyen szó a fő fényforrásokról, vagy dekorációról, ennek vezérlése is indítható, kezelhető automatikusan. Ugyancsak automatizálható a kerti tavak gondozása, szűrése, víztisztítása, akárcsak a medencéké, jacuzziké is. Utóbbiak esetén távolról vezérelhető a világítás, ki-be kapcsolás, vagy a víz megfelelő hőmérsékletének elérése, megtartása. Kerti szauna esetén szintén megoldható a távolról indítás, vagyis akár már az autóból indíthatja a tulajdonos a felfűtést, így hazaérve azonnal megkezdheti a házi wellnessprogramot. Tehát alapvetően minden funkciót programozás segítségével megoldhatunk, menetközben pedig bármikor ellenőrizni tudjuk egy-egy eszköz aktuális állapotát, mért adatait, így nem csupán a saját munkánkat könnyíthetjük, hanem a víz- és villanyszámláinkat is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…