2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Mi mindenre képes egy okoskert?

Csepegtető locsolás, automatikusan tisztuló kerti tó és önjáró traktor

Ha beköszönt a várva várt tavasz, mindazok, akik egy kisebb vagy nagyobb kert boldog tulajdonosai, egyre több teendőt írhatnak be a képzeletbeli kertésznaptárjukba. A kert hatalmas öröm, kertészkedni üdítő és ráadásul nagyon egészséges tevékenység, nem beszélve arról, hogy az egyre növekvő zöldség- és gyümölcsárak mellett minden saját magunk által termelt példánynak nő a jelentősége.

A kertészkedéssel együtt járó feladatok viszont sokszor nagy terhet jelentenek azoknak, akik munka mellett gondozzák a rendelkezésre álló kis földterületet, vagy éppen egy hétvégi házról van szó, ahol nem tudnak rendszeresen jelen lenni. Legyen szó csak egy egyszerű gyepfelületről, virágágyásról, vagy konyhakertről, a kialakítás után valóban sok törődésre van szükség.

„Az okosotthon fogalma már elég széles körben elterjedt, de az okoskertre még azért kevesebben asszociálnak” – kezdi Nagy Magdolna, az intelligens épületek szakértője. – Mi olyan kerteket tudunk létrehozni, amelynek a fenntartása gyakorlatilag 100 %-ban automatizálható. Természetesen a fű továbbra sem magától kerül a kertbe, és a növények sem gombnyomásra lesznek elültetve, de a további teendőket már lényegesen meg tudjuk könnyíteni.”

Kerttulajdonosok számára az egyik állandó kihívás a fűnyírás. A fű ugyanis már csak olyan, hogy ha elég vizet és tápanyagot kapott, turbótempóban nő, és csak akkor lesz szép, ha rendszeresen, nyáron akár hetente levágják. Egy okoskertben a fűnyírás automatikusan történik, a robotfűnyíró programozás vagy parancs alapján dolgozik. Például, ha reggel hirtelen megtudjuk, hogy délután vendégeink érkeznek, a rendszer megkapja az utasítást és elvégzi a feladatot. A rendszeres locsolás automatizálása az ismertebb funkciók közé tartozik, egyre többen választják a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellé az öntözőberendezés telepítését a kertjükbe, amikor előre meghatározhatjuk, hogy hányszor és milyen mennyiségben kívánunk az egyes zónákban locsolni. A locsolás ilyenkor az érzékelők által mért adatok alapján indul el, a berendezés figyelembe tudja venni a talajnedvességet, illetve azt, hogy az időjárási adatok alapján várható-e eső.

„A gyep ápolásánál talán még nagyobb kihívás az öntözés azoknak a gazdáknak, akik intenzív zöldségtermesztéssel foglalkoznak” – folytatja Nagy Magdolna. – „Egy zöldségültetvényt minden nap időjárástól függően, akár 2-3 alkalommal is meg kell locsolni, tehát ez nagyon időigényes tevékenység. Okos eszközökkel, csepegtetővel, öntözésvezérlővel azonban automatizálható ez is, be lehet állítani egy-egy palánta vagy terület vízigényét, és így biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő mennyiségű víz kerül elhasználásra, amely a vízfogyasztás és a növények fejlődése szempontjából ugyanolyan fontos.”

A tökéletesen automatizált kertművelésben, mezőgazdaságban pedig már felbukkant az önvezető traktor is: az amerikai John Deere márka autonóm traktorja képes arra, hogy magától művelje meg a szántóföldet. Szenzorokkal gyűjt információkat környezetéről, a tárgyak észlelését és az ütközések elkerülését pedig gépi tanulás segítségével végzi. A mezőgazdasági szakember saját okostelefonos applikációján keresztül tarthatja szemmel az önvezető traktort, miközben azt is láthatja, hogy mekkora területtel végzett már a gép.

Természetesen a díszkertek is automatizálhatóak: gondoljunk például a világításra, legyen szó a fő fényforrásokról, vagy dekorációról, ennek vezérlése is indítható, kezelhető automatikusan. Ugyancsak automatizálható a kerti tavak gondozása, szűrése, víztisztítása, akárcsak a medencéké, jacuzziké is. Utóbbiak esetén távolról vezérelhető a világítás, ki-be kapcsolás, vagy a víz megfelelő hőmérsékletének elérése, megtartása. Kerti szauna esetén szintén megoldható a távolról indítás, vagyis akár már az autóból indíthatja a tulajdonos a felfűtést, így hazaérve azonnal megkezdheti a házi wellnessprogramot. Tehát alapvetően minden funkciót programozás segítségével megoldhatunk, menetközben pedig bármikor ellenőrizni tudjuk egy-egy eszköz aktuális állapotát, mért adatait, így nem csupán a saját munkánkat könnyíthetjük, hanem a víz- és villanyszámláinkat is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…