2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Legyél OKOSHAL, kerüld el az adathalászokat!

Adategyeztetés miatt hívta fel a „banki” alkalmazott a miskolci férfit, egy kazincbarcikai sértett a kiszemelt termék árát elutalta, még a postaköltséget is, de a konzol nem érkezett meg, az eladó meg eltűnt. Legyél te is OKOSHAL!

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezett úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

Megtörtént esetek:

Csalás vétség kísérlete miatt indított eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság. Az egyelőre még ismeretlen elkövető telefonált egy férfinek, akinek a hívófél arról számolt be, hogy a számláján gyanús pénzmozgást észleletek, ezért adategyeztetést szükséges. A sértett megadta kért információt, majd a csaló a bankszámla, másik tulajdonosának a telefonszámát is elkérte. A feleség azonban nem tudta felvenni a telefont, így a tettes nem fért a pénzhez.
Csalás vétség gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, 25 ezer forintot, plusz az 1600 forintos szállítási költséget előre átutalta a hirdetőnek, aki ezek után elérhetetlenné vált, és a konzolt sem küldte.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!

Csalások a kibertérben

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…
Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…