2023. 06. 2. péntek

Anita, Kármen
1 EUR 371 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Könyvelő közreműködött a fiktív visszaigénylésben

Könyvelő közreműködött a fiktív visszaigénylésben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan nyomon követi az adószámla-hátralékkal rendelkező adózókat, és kiemelt figyelmet fordít a visszaigénylőkre is. Előfordul, hogy ez a két adózói kör átfedéseket mutat. Ilyen volt az az eset is, amikor egy jelentős forgalmat bonyolító gazdasági társaság áfa-visszaigénylésével próbálta csökkenteni fennálló adótartozását.

 

A cégnek az áfa-visszaigénylést tartalmazó bevallása benyújtásakor komoly adóhátraléka volt. Az Online Számla rendszer adatai, valamint a NAV egyéb adatbázisaiban fellelhető információk alapján kétségek merültek fel a visszaigénylés jogossága kapcsán, így a társaságnál kiutalást megelőző adóellenőrzés indult.

 

A vizsgálattal a revizorok feltárták, hogy az adózó a tulajdonában lévő alagsori ingatlanok állagmegóvására, lomtalanítására olyan társaságtól fogadott be számlát, amelynek nem volt a munkavégzéshez szükséges alkalmazottja. Az Online Számla rendszerben egyetlen partnertől sem érkezett adatszolgáltatás alvállalkozói teljesítésről, és a bemutatott bankszámla-kivonatok szerint átutalást sem teljesítettek a számlakibocsátó felé. A számla a könyvelésében is rendezetlen tételként szerepelt. A két cég ugyanazt a könyvelőt alkalmazta, aki tisztában volt azzal, hogy a levonásba helyezett fiktív számla áfatartalmát a számlakibocsátó nem fizette meg.

 

Az adózó képviselője végül elismerte, hogy a számlán szereplő gazdasági esemény valótlan, így a revizorok csaknem 11 millió forint jogosulatlan áfa-visszaigénylést és mintegy 3 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg. Az adózó fizetési kötelezettségeinek eleget tett, adószámlája jelenleg is rendezett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek