2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Kiderültek a gépjármű-kereskedő visszaélései

Kiderültek a gépjármű-kereskedő visszaélései

Több mint 50 autót lefoglalt és bankszámlákat zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy gépjármű-kereskedő cégnél, amely megpróbálta eltitkolni a járművek eladásából befolyt bevételét.

 Mindössze 8 autó eladásának volt nyoma az Online Számla rendszerben, miközben valójában 56 járművet értékesített a kereskedő. Erre a gépjármű-nyilvántartási és az Online Számla rendszer adatai közötti különbség világított rá. Mint kiderült, a társaság nem küldött adatot a számla- és nyugtatömbjeiben kitöltött bizonylatokról, ugyanakkor a vevők a vásárlás adatait a NAV rendszerébe szabályosan megküldték. A hivatal munkatársai a cég áfabevallásait is megvizsgálták, amelyek ugyancsak nem feleltek meg a valóságnak. Egyrészt a bevallások egy része hiányzott, másik részét pedig nullás adattartalommal nyújtották be. 

 

Ráadásul a cég tulajdonosának és ügyvezetőjének szerepe a társaságban minden bizonnyal csak névleges volt, hiszen korábbi munkahelyei, képesítést nem igénylő feladatai alapján alkalmatlan lett volna a kereskedés irányítására.

 

A NAV a megállapított adóhiány, valamint az adóbírság megtérülésére, ideiglenes biztosítási intézkedésként a kereskedő telephelyén lefoglalt 53 gépjárművet, és bankszámlazárolásokra is sor került. A lefoglalt autók becsült értéke 35 millió forint, ami várhatóan biztosítja a költségvetést megillető összeg megtérülését.

 

Mivel az autókereskedelem jelentős kockázatot hordoz a költségvetési bevételekre, a NAV a különféle adóelkerülő folyamatok felderítéséhez speciális kockázatelemzési és szűrési módszert alkalmaz. A hivatal ellenőrzési tervében évek óta kiemelt helyen szerepelnek a szektor vállalkozásai.

 

 

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

 

 

 

A fotó illusztráció (forrás: Shutterstock)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek