2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Visszapillantó tükör: a kerékpáros fokozott ellenőrzések tapasztalatai

Visszapillantó tükör: a kerékpáros fokozott ellenőrzések tapasztalatai

Több mint ezer biciklist és további hatszáz más, egyéb módon közlekedő személyt ellenőriztek Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrei a tegnap lezárult háromhetes kerékpáros akció során. Az ellenőrzés tapasztalatai szerint a kerékpárosok többsége jó néven vette a kontrollt, mert tisztában volt vele, hogy az elsősorban az ő biztonságukat szolgálja.

Tegnap ért véget az az országos közlekedési akció, ami még április 04-én indult, és melynek során a rendőrök a kerékpárosokat vették górcső alá.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a három hét alatt mintegy kétszázötven rendőr és hat polgárőr vett részt az akcióban, melynek során összesen 639 ellenőrzést hajtottak végre. Ezek közül 399-et lakott területen belül, míg 240-et lakott területen kívül. Utóbbiak közül 161-et nappal, míg 79-et éjszaka.

A huszonhárom nap alatt a járőrök összesen 1.677 személyt vontak ellenőrzés alá. Közülük 1.027 (61%) volt kerékpáros.

Az 1.027 ellenőrzött biciklis közül összesen 345 esetben (34%) kellett valamilyen intézkedést alkalmazni. Az intézkedések eredményeként

* 149 főt (43%) figyelmeztettek,
* 111 alkalommal (32%) helyszíni bírságot szabtak ki,
* míg 85 esetben (25%) feljelentést tettek a szabályokat durván megsértővel szemben.

A leggyakoribb kihágás a kötelező tartozékok hiánya volt, emiatt 152 esetben kellett a járőröknek intézkedniük a kerékpárosokkal szemben. Az elindulási, haladási és irányváltoztatási előírások megszegése miatt 23-, szabálytalan személy és/vagy tárgy szállítása miatt 22-, kivilágítási szabályok megszegése miatt 21-, ittas járművezetés miatt 16 esetben kellett intézkedni kétkerekűvel közlekedővel szemben.

A lakott területen kívül ellenőrzött kerékpárosok 7 ízben nem viseltek láthatósági mellényt, ez a szabályszegés minden esetben szankciót vont maga után. Két biciklissel szemben pedig azért kellett intézkedni, mert a fényjelző készülék tilos jelzése ellenére a forgalomban tovább folytatták útjukat.

A fentieken kívül további 102 más, egyéb szabályszegés miatt került sor intézkedésre a kerékpárosokkal szemben.

Az akció összegzett tapasztalatai alapján elmondható, hogy a kerékpárosok többsége jó néven vette az ellenőrzést, mert tisztában volt vele, hogy az elsősorban a notórius szabályszegők, valamint a másokra veszélyesen kerekezők kiszűrését, egyben a kerékpáros-társadalom biztonságát szolgálja.

Az akció kapcsán, a kerékpáros közlekedési kultúra egyértelmű pozitívumaként említhető, hogy a rendőrségi tapasztalatok szerint mindinkább elterjedőben van a kerekezők körében a különböző láthatóságot segítő eszközök (mellény és egyéb személyi kiegészítők) használata – lakott területen belül is.

Mivel az akció indokolt és több tekintetben is eredményes volt, így a jövőben további ellenőrzésekre is számíthatnak a megyében kerékpározók.

Információs háttér:

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok – mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői – aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek.

A rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint 2010-ben Magyarországon 16 307 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be, melyből 3522 (21,6 %) „kerékpáros baleset” volt. Ezen balesetek 52 %-át (1832) a kétkerekűvel közlekedők okozták.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viseljen.

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és annak betartatása a Rendőrség feladata. A fenti rendeletben felsorolt kötelező tartozékokat – attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros – a járműre fel kell szerelni.

A kerékpár kötelező felszerelései a 6/1990. KÖHÉM rendelet alapján:

*

könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés;
*

két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat;
*

hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet;
*

egy darab előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpa;
*

egy darab hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa;
*

hátul egy vagy két (nem háromszög alakú) piros színű fényvisszaverő prizma;
*

legalább az első keréken minimum 1 db borostyánsárga színű prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

A rendőrség által az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti szabályokat (pl. tilos jelzésen haladnak át, ittasan vesznek részt a közlekedésben).

B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …

További cikkek