2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Vigyázzunk ősszel is az utakon

A hazai időjárási körülmények között az ősz beállta, az idő hidegebbre fordulása nemcsak a természetben, de életünkben is egész sor mélyreható átalakulást idéz elő. Megváltoznak a közlekedési feltételek, próbára tesznek mindannyiunkat, gépjárművezetőket, gyalogosokat egyaránt. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára. Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek legjellemzőbb oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Mindez váratlan helyzet elé állíthatja a sofőröket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási, és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérőek.

Őszi vezetési praktikák

Egyre nő a reggeli időszakokban a munkába menet ideje, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A reggeli késést, ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, ne bocsátkozzanak felesleges előzésekbe, ne zavarják meg a reggeli lassúbb, de egyenletes és biztonságos tempóban haladó forgalmat.

Az esőáztatta, nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, ezért az autósoknak csökkenteniük kell a sebességet, növelni a követési távolságot. A gyalogosok pedig nagyobb körültekintéssel, megfontoltabban közlekedjenek, illetve lépjenek az úttestre.

Esőben, ködben a járművek körvonalai elmosódnak és a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot!

A nagyobb esők során a rossz vízelvezetésű és a nyomvályús utakon gyakran megáll a víz. Az ilyen helyeken a nagy sebességgel közlekedő jármű kereke és az úttest közötti kapcsolat, tapadás csökken, esetleg meg is szűnik, amely a jármű kormányozhatatlanságához vezethet.

Látni és látszani

Az őszi hónapokban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A rosszabb látási viszonyok miatt a járműből a gyalogosok és a kerékpárosok is nehezebben észlelhetők. Fokozottabban ügyeljen rájuk, a gyalogátkelő-helyeket a szokásosnál is óvatosabban közelítse meg!

Lényeges, hogy minden járművezető – legyen az autós, motoros, kerékpáros – készítse fel megfelelően közlekedési eszközét és természetesen saját magát ezekre a körülményekre.

A járműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és „csík-mentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban mindig az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie!

A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, mint ahogy azt önmaguktól is elvárnák.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…