2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A BorsodChem oktatási programja a vegyipar jövőjéért

Idén szeptemberben hatodik évadába lépett a BorsodChem nagy sikernek örvendő, a Kazincbarcikán és környékén élő gyermekek számára szervezett oktatási programja. A 2007-ben elindult kezdeményezés célja, hogy megszerettesse a kémiát a tanulókkal, és azáltal, hogy betekintést enged számukra a kazincbarcikai gyár működésébe, alapszinten megismertesse velük a vegyipar társadalmi és gazdasági jelentőségét. A program 2012-től megújulva folytatódik annak érdekében, hogy hozzájáruljon a BorsodChem és az egész vegyipar magasan képzett szakértői bázisa utánpótlásának biztosításához.

A BorsodChem az elmúlt évek során a város valamennyi oktatási intézményével szoros szakmai kapcsolatot alakított ki. A vállalat 2009 óta minden évben kémia és fizika szakkört indít hatvan diák számára jó nevű és elkötelezett helyi tanárok bevonásával. Örvendetes, hogy a szakkör iránt érdeklődők száma évről-évre növekszik. A BorsodChem a természettudományok iránti széles körű érdeklődés megteremtése érdekében – egyetemi professzorok és saját szakemberei bevonásával – rendszeresen tart az iskolások számára pályaválasztási tanácsadási napot is.

A vegyipari vállalat az oktatási program keretében gyárlátogatásokat is szervez a diákok számára, amelyek során a gyerekek betekintenek a gyár mindennapjaiba, valamint megismerik az alapvető termelési és technológiai folyamatokat. A vállalat célja, hogy néhány éven belül a város mintegy 7500 diákjának mindegyike elmondhassa, „Én már jártam a BorsodChemben!” 2007 óta minden évben csaknem félezer látogató, összesen közel 2500 gyermek és 30 tanár jutott el a gyárba.

A program egyértelmű sikerét mutatja, hogy elindítása óta – a tanárok visszajelzései alapján – megháromszorozódott a kémia és más természettudományok irányában továbbtanulók száma. A gyermekek közül az óvodások rajzversenyeken, az iskolások pedig kémia és környezetvédelmi versenyeken hasznosították az elméleti és gyakorlati tudásukat. A tanulmányi eredmények mellett a BorsodChem kezdeményezésének eredményességét bizonyítja az is, hogy 2011-ben – a Kémia Nemzetközi Évében – a Magyar Adományozói Fórum a programot elismerő oklevéllel jutalmazta a „Legnagyobb hatást elérő társadalmi befektetési program” kategóriában.

Az oktatási program 2012-ben új programelemekkel bővül, a hangsúlyt idén a biztonságtechnikára helyezzük. Ősszel ismét várjuk az óvodás és iskolás csoportokat a gyárlátogatásra, 2013 tavaszán pedig ellátogatunk a város valamennyi oktatási intézményébe, majd a 2012/13-as tanévet ismét egy nagyszabású évzáró partival búcsúztatjuk.   

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…