2024. 10. 24. csütörtök

Salamon
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Hírek » Kék-Hírek » Vasárnaptól szigorúság az utakon – Íme az új büntetési összegek

Vasárnaptól szigorúság az utakon – Íme az új büntetési összegek

Keményebb büntetésre számíthatnak április 15-től, akik áthágják a közlekedési szabályokat. A rendőrség közölte, szigorúak lesznek, de nem igazságtalanok.

A mai nappal hatályba lépett az új szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény), amely bevezeti a közérdekű munka fogalmát, a helyszíni bírság kötelező mértékét, a fixbírságot − új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása is, míg az április 15. előtt elkövetett szabálysértésekre még a korábbi szabályozást kell alkalmazni. A cél a jogbiztonság szavatolása, hogy gyors és eredményes fellépést biztosítson azokkal a jogsértő magatartásokkal szemben, amelyek a bűncselekményekhez képest enyhébb fokban sértik vagy veszélyeztetik például a közlekedés rendjét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szóvivői Irodájának tájékoztatása szerint az egyik legfőbb változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy módosul a szabálysértés fogalma. A törvényben az eddigi 183 tényállásból 86, elsősorban a közrend és közbiztonság elleni szabálysértés marad, míg a kikerült szabályszegések egy részénél a jövőben nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírság lesz kiszabható. Ezzel megszűnik a szabálysértési és közigazgatási eljárások párhuzamos alkalmazása.

Szintén új elem, hogy bevezetik a közérdekű munka fogalmát, amely 6-tól 180 óráig terjedhet. Ennek alkalmazására csak akkor van lehetőség, ha az eljárás alá vont személy ebbe beleegyezik. A közmunka kiválthatja a bírságot befizetni nem tudókkal szembeni hosszadalmas végrehajtási eljárást. A törvény szerint 5 ezer forint 6 óra közérdekű munkának felel meg. Ha erre az eljárás alá vont személy nem hajlandó, a be nem fizetett bírságösszeget − amelyet 30 napon belül kell rendezni − elzárásra változtatják, ennek mértéke szintén 5 ezer forintonként egy napnak felel meg.

A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig, halmazat esetén 90 napig terjedhet. Az általános büntetés azonban változatlanul a pénzbírság, amely 5 ezer forinttól 150 ezer forintig, elzárással is sújtható esetekben 300 ezer forintig terjedhet. Az új szabályozás a büntetés kiszabására vonatkozó enyhítő, illetve a súlyosbító körülményeket, például a hatóságokkal történő együttműködést, illetve a két éven belüli újbóli felelősségre vonást is rögzíti.

Egyes közlekedési szabálysértéseknél bevezetik a helyszíni bírság kötelező mértékét, vagyis a fixbírságot [63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet]. Ennek kétszerese egyezik meg a szabálysértési eljárásban kiszabott bírsággal. Például egy záróvonal átlépése esetén a fixbírság összege 15 ezer forint, szabálysértési eljárásban 30 ezer forint. A szabálysértési eljárásban kiszabott bírság magasabb összege az eljárás lefolytatásának költségeivel indokolt. A helyszíni bírság összege általában 5 ezer forinttól 50 ezer forintig, 6 hónapon belüli ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forintig terjedhet, kivéve a fixbírság hatálya alá tartozó szabályszegéseket. A járművezetéstől eltiltás továbbra is a szankciórendszer részét képezi.

Ha egy eljárásban valakit több szabálysértés miatt vonnak felelősségre, a halmazati szabályok miatt 225 ezer, elzárással sújtható szabálysértések esetén 450 ezer forintig terjedő bírságra is számíthat. Az autósokra ugyan nem vonatkozik, de talán azt is jó tudni, hogy új rendelkezés az ismételt elkövetés szankcionálása, e szerint szigorúbban bírálják el, ha valaki fél éven belül harmadszor követett el nem közlekedési szabálysértést. Ez azonban csak az április 15. után elkövetett szabálysértésekre vonatkozik (a korábbiaknál az 1999. évi LXIX. törvény rendelkezései szerint kell eljárni, tehát még évekig a két jogszabály párhuzamos alkalmazásával kell számolni). Jelentősen emelkedik, 20 ezer forintról 50 ezer forintra a tulajdon elleni szabálysértések értékhatára.

Ezentúl csak a törvény minősíthet szabálysértéssé egy cselekményt vagy mulasztást, a korábbi szabályozások, önkormányzati rendeletek hatályukat vesztik. A hatályba lépő új jogszabály az eljárásokban is változásokat vezet be: szűkül az eljáró hatóságok köre. Általános szabálysértési hatóság a jegyzők helyett a kormányhivatalok lesznek, továbbá szabálysértési hatóság a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervezete is. Módosult a helyszíni bírságolásra jogosultak köre, a rendőrség valamennyi szabálysértés esetén megteheti.

Új elem az is, hogy a rendőrségnek minden elzárással sújtható szabálysértés esetén előkészítő eljárást kell folytatnia. Új jogintézmény a helyszíni idézés, ami a helyszíni bírságolás során alkalmazható, és az eljárás alá vontnak 5 napon belül kell megjelennie a területileg illetékes hatóságnál. A törvény bevezeti a feljelentés elutasításának fogalmát is, ebben az esetben nem indul meg a szabálysértési eljárás.

Külön nevesíti a jogszabály a meghallgatás nélküli határozathozatal lehetőségét, de a döntés elleni jogorvoslatként kérhető meghallgatás. Eltűnik az illetékalapú befizetés, a bírságokat csekken kell kifizetni, de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy az összeg nem az azt kiszabót, hanem az államot illeti meg. A törvény a szabálysértési nyilvántartási rendszerről is rendelkezik, a jogerősen elmarasztaltak mellett az eljárás alá vontakat és a helyszíni bírsággal sújtottakat is nyilvántartják.

Fixösszegű szabálysértési bírságok 2012. április 15-től
Szabálysértés    Helyszíni bírság összege (Ft)    Feljelentést követően szabálysértési eljárás összege (Ft)
Ittas járművezetés 0,05% vagy 0,3 mg/l alatt    15 000    30 000
Ittas járművezetés 0,05-0,08% vagy 0,3-0,5 mg/l között    20 000    40 000
Ittas járművezetés 0,08% vagy 0,5 mg/l alatt felett    25 000    50 000
Járművezetés átengedése ittas személynek    25 000    50 000
Elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése

(útkereszteződésben, irányváltoztatáskor, kanyarodás esetén)    15 000    30 000
Elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése gyalogossal szemben    20 000    40 000
Előzés tilalmának megszegése    15 000    30 000
Jármű vezetése jogosítvány nélkül    25 000    50 000
Jármű vezetése megfelelő kategóriára rendelkező jogosítvány nélkül    20 000    40 000
Jármű vezetésének átengedése jogosítvánnyal nem rendelkező személy részére    25 000    50 000
Jármű vezetésének átengedése megfelelő kategóriára rendelkező jogosítvánnyal nem rendelkező személy részére    20 000    40 000
Utánképzés elrendelése miatt vezetési jogosultság szüneteltetésének megsértése    25 000    50 000
Műszaki érvényesség lejárta 3-6 hónap között    15 000    30 000
Műszaki érvényesség lejárta 6-12 hónap között    20 000    40 000
Műszaki érvényesség lejárta több mint 12 hónapja    25 000    50 000
Megkülönböztető hang- vagy fényjelzés jogosulatlan felszerelése gépjárműre    20 000    40 000
Megkülönböztető hang- vagy fényjelzés birtoklása közterületen lévő gépjárműben    15 000    30 000
Általános közlekedési szabályok, tilalmi táblák, útburkolati jelek, a közúton való haladás szabályainak, irányváltoztatás, bekanyarodás, autópályán és autóúton való haladás, egyes járművek közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése    15 000    30 000
KRESZ 48.§ megsértése*    30 000    60 000

* Többek között kimondja, hogy hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni; hogy olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…
NAV: Illatozó alkatrészek
Az M5-ös autópálya Bács-Kiskun vármegyei szakaszán akadt fenn csaknem ezer üveg hamis parfümmel egy bolgár furgon. A szakértő közel 17 millió forintra…
NAV: Karóra ponyvázva
Csaknem hetvenmillió forint vagyoni hátrányt okoztak azok a hamis karórák, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzü…

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp