2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

Vádemelési javaslat a borsodi munkaerő-kölcsönző ügyében

Befejezték a nyomozást a NAV miskolci pénzügyi nyomozói egy bűnszervezet ellen, amely mintegy száz embert foglalkoztatott, látszólag munkaerő kölcsönzőkön keresztül, elkerülve a járulék- és adófizetést. Ügyeskedéseikkel több mint százötven millió forintot csaltak el.

A főként Tiszaújváros környékén tevékenykedő, őrzésvédelemmel és takarítással foglalkozó gazdasági társaság a korábban szabályosan foglalkoztatott dolgozókat papíron az általa létrehozott munkaerő-kölcsönző cégekhez jelentette be. Ezeket a cégeket időszakonként lecserélték és eltüntették. A stróman cégek, ha adtak is bevallást, járulékot már egyáltalán nem fizettek. Mindezeken felül a kölcsönbe adó cégek által kiállított fiktív számlák után még az általános forgalmi adót is visszaigényelték.

Az irányítóknak arra is volt gondjuk, hogy könyvelőkkel biztosítsák a cégek legálisnak látszó működését. Az ő feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának követése.

A huszonhárom helyszínen zajló akcióban lefoglaltak több járművet és bankszámlákat zároltak. A gyanúsítottak önként megfizettek több mint harmincmillió forintot, így a költségvetésnek okozott kár tetemes része megtérült. A nyomozók adóhatósági vizsgálatot is kezdeményeztek a cég ellen.

A pénzügyi nyomozók összesen nyolc embert gyanúsítottak meg, két személy ellen elfogató parancs van érvényben. Költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése és közokirat-hamisítás bűncselekmények megalapozott gyanújával vádemelést javasolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnél. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum