2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Útravaló – Hogy a motorozás ne legyen kétkerekű orosz rulett!

Útravaló – Hogy a motorozás ne legyen kétkerekű orosz rulett!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság időközönként olyan „Útravalókat” ad a közlekedőknek, amelyek segítségével a közúti balesetek megelőzhetők, kikerülhetők. Közös célunk, hogy mindenki épségben haza érjen! Az „Útravaló” második csomagja a motorosok biztonságos közlekedését elemzi, egy konkrét példán keresztül általánosítva azokat a rendőrségi tapasztalatokat, amelyek szavatolják a közlekedés biztonságát.
Példatár:

Húsvét hétfőjén Komjáti település külterületén egy fiatal krossz-motort vezető férfi vesztette életét. Egy másik esetben Miskolc északi kivezető szakaszán történt halálos kimenetelű közlekedési baleset, melyben egy személy vesztette életét.

Rendőrségi útravaló:

Stefán János r. főhadnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt közlekedési fővizsgálójának útravalója:

„A tavasz és a kellemes időjárás beköszöntével előkerültek a garázsokból a motor-, és segéd-motorkerékpárok. Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain is, több súlyos valamint halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, melynek résztvevője motorkerékpár-, vagy segédmotorkerékpár-vezető volt. A motorosok testi épségét nem védik olyan műszaki megoldások, mint a járművekben utazókét, így közúti baleset esetén a motorkerékpárosok teste közvetlenül érintkezik a talajjal. Mint minden év hasonló időszakában a rendőrség médián keresztül felhívja a figyelmet, valamint a motorozást szerető embereknek a személyes találkozókon is elmondjuk, hogy kellő figyelemmel, óvatossággal, körültekintéssel kezdjék meg a motorozást. A kétkerekű járművek vezetése teljesen más képességeket kíván meg, mint például egy személygépkocsié.

Hogyan lehet felkészülni a motoros szezonra, hogyan lehet elkerülni a baleseti sebészetet? A válasz egyszerűnek tűnik, de közel sem az. A motoros legyen tisztában a járműve, valamint a saját képességeivel, ne a közúti forgalomban tesztelje a járműve, és a saját határértékeit. A motorozás során minden esetben viseljenek megfelelő védőruházatot, a motor sajátosságaiból adódóan, a, végtagok, izületek sérülékenyek. A megfelelő minőségű védőruházat életet menthet. Legyenek tisztában azzal, hogy a motor szélessége negyed annyi, mint egy személygépkocsi szélessége, ezáltal az észlelhetősége, láthatósága nagymértékben csökken. A közúti közlekedés során szükséges az autósok valamint a motorosok részéről egyaránt a kölcsönös figyelem, kulturált közlekedési magatartás, közlekedési szabályok betartása. A közút nem versenypálya! A szabályok megszegése nem csak a sajátunk, de mások testi épségét is veszélybe kerülhet. Többek között fokozottan figyelni kell arra is, hogy a buszsáv felől is érkezhet a sávunkba motoros.

A városi forgalomnál lényegesebben gyorsabban haladnak még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet ez a dugóban, melegben az autósok által elkövetett egyik leggyakoribb hiba. Gyakori koccanási ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban, és azonnal oda kapja a kormányt. Ha ott éppen jön egy motoros és nem néz a tükörbe, akkor be is löki őt egy másik autó alá. A komoly sérülések, vagy halált okozó motorbalesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó, vagy busz alá.

Az elkövetkező időszakban a rendőrség fokozott figyelmet fordít a motorosok ellenőrzésére, a szabályok betartatására. Törekszünk arra, hogy a  közúti forgalomból kiszűrjük azokat a közlekedési szabályokat megsértő járművezetőket, akik balesetveszélyesen közlekednek. Célunk, hogy motorozás ne egy „kétkerekű orosz rulett” legyen, hanem egy kulturált, élvezhető szabadságérzés.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…