2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

KEVÉSBÉ SEM „ARANYOS” RABLÓK

Aranyra, majd az „áruért” kapott készpénzre fájt a foga annak a három ózdi férfinek, akik – az idáig rendelkezésre álló adatok alapján hat hölgy nyakából tépték ki az aranyláncot Ózd városában, fényes nappal… 2011. áprilisában a Btk. 321. § (1) bekezdésébe ütköző és az (3) bekezdés c.) pontja szerint minősülő, 6 rendbeli csoportosan elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás az Ózdi Rendőrkapitányságon, mivel Ózd városában ismeretlen személyek a közelmúltban hatszor követtek el – hasonló módon – rablás bűncselekményt.

1. rablás:

Ismeretlen tettesek 2011. április 13-án háromnegyed tizenkettőkor az Ózd, Táncsics telep előtti útszakaszon hátulról meglöknek egy gyalogosan közlekedő borsodnádasdi hölgyet, majd az egyensúlyát vesztett sértett nyakából egyikük egy hirtelen mozdulattal a sértett nyakában lévő aranyláncot kitépi, melyet követően az elkövetők a helyszínről elmenekülnek. Sértett az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 15.000,- Ft.

2. rablás:

Ismeretlen tettesek 2011. április 27-én 09 óra 10 perc körüli időben az Ózd Munkás út melletti járdaszakaszon egy gyalogosan közlekedő ózdi hölgyet hátulról, a nyakánál átkarolva a földre rántanak, majd ezzel egy időben a sértett nyakából kitépnek egy aranyláncot, medállal. Az elkövetők ezt követően a helyszínről futva távoznak. A sértett a bántalmazás következtében, az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 15.000,- Ft.

3. rablás:

Három ismeretlen tettes 2011. április 27-én fél egy és egy óra közötti időben az Ózd, Bartók Béla úton egy gyalogosan közlekedő ózdi nő után szaladnak, hátulról a nyakánál fogva meglökik, majd a nyakában lévő aranyláncot és a rajta lévő öt forintos nagyságú medált a nyakából kitépik. Ezt követően az elkövetők a helyszínről futva elmenekülnek. Sértett a bűncselekmény során sérülést nem szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 40.000,- Ft.

4. rablás:

Három ismeretlen tettes 2011. április 28-án fél tizenegy és tizenegy óra közötti időben az Ózd, Táncsics telepi garázssor előtti útszakaszon egy ózdi nőt hátulról közrefog, a nyakát hátulról átkarolják, majd onnan kitépik 2 db aranyláncát, a rajta lévő medálokkal együtt. Sértett a bűncselekmény során sérülést nem szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 40.000,- Ft.

Az egyik bűncselekmény elkövetési helyszínének közelében üzemelő térfigyelő kamera felvételének elemzése során látható volt az, hogy az egyik sértett után két személy megy gyalogosan. A két személy közül az egyik a kamera irányába fordult, így felismerhetővé vált, mivel ugyanazon a napon, pár órával korábban, őt és társát rendőrök igazoltatták. A térfigyelő kamera elemzését követően két elkövető elfogásra, majd előállításra került az Ózdi Rendőrkapitányságra.

A gyanúsítottak kihallgatásuk során elmondták, hogy a cselekmények során eltulajdonított ékszereket egy zálogházba adták le, illetve arról is tájékoztatták a rendőröket, hogy a zálogjegyeket Farkaslyukban, egy bokros területen rejtették el, melyek az ügyben így felkutatásra és lefoglalásra kerültek.

A bűncselekmény sértettjei idős korú személyek, ezért tartani lehet a sértettek befolyásolásának veszélyétől. Nevezettek rövid időn belül több – szinte ugyanolyan – bűncselekményt követtek el, ezért alaposan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményeket követnének el.

A jelen cselekmények akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsítottak jelenléte a további eljárási cselekményeknél nem biztosítható, továbbá az elkövetők egyike sem dolgozik, munkahellyel nem rendelkeznek, magukat bűncselekmények elkövetéséből tartják el.

A fentiek miatt az Ózdi Rendőrkapitányság őket őrizetbe vette, majd indítványozta az előzetes letartóztatásukat. A Bíróság őket előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyanúsítottak kihallgatásuk során a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését elismerték, részletes, mindenre kiterjedő beismerő vallomást tettek, így a rendőrség látókörébe, majd elfogásra került a harmadik elkövető is. Ezen túlmenően a gyanúsítottak olyan bűncselekmények elkövetéséről is említést tettek, amelyben az Ózdi Rendőrkapitányságon ez idáig büntetőeljárás nem indult, mivel a sértetteket nem sikerült ez idáig felkutatni.

Ezen – jelenleg ismeretlen sértett sérelmére elkövetett – cselekmények 2011. április 27. napján, csoportos elkövetéssel, illetve április 28. napján, – mely cselekmény kísérleti szakban abbamaradt – történtek.

Az Ózdi Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, hogy aki a két – ezidáig ismeretlen – sértett személyről információval rendelkezik, illetve amennyiben a sértett önmagára ismer, úgy jelentkezzen személyesen az Ózdi Rendőrkapitányságon, vagy más módon a Kapitányság bármely elérhetőségén:

A Kapitányság címe: 3601 Ózd, Jászi Oszkár u. 2.;

Éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszám: 48/570-070;

Segélyhívó szám: 107, 112;

Ózdi RK zöld szám: 06/80-205-197;

E-mail címe:

A „Telefontanú” program is ingyenesen hívható, zöld száma: 06/80-555-111;

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…