2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

KEVÉSBÉ SEM „ARANYOS” RABLÓK

Aranyra, majd az „áruért” kapott készpénzre fájt a foga annak a három ózdi férfinek, akik – az idáig rendelkezésre álló adatok alapján hat hölgy nyakából tépték ki az aranyláncot Ózd városában, fényes nappal… 2011. áprilisában a Btk. 321. § (1) bekezdésébe ütköző és az (3) bekezdés c.) pontja szerint minősülő, 6 rendbeli csoportosan elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás az Ózdi Rendőrkapitányságon, mivel Ózd városában ismeretlen személyek a közelmúltban hatszor követtek el – hasonló módon – rablás bűncselekményt.

1. rablás:

Ismeretlen tettesek 2011. április 13-án háromnegyed tizenkettőkor az Ózd, Táncsics telep előtti útszakaszon hátulról meglöknek egy gyalogosan közlekedő borsodnádasdi hölgyet, majd az egyensúlyát vesztett sértett nyakából egyikük egy hirtelen mozdulattal a sértett nyakában lévő aranyláncot kitépi, melyet követően az elkövetők a helyszínről elmenekülnek. Sértett az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 15.000,- Ft.

2. rablás:

Ismeretlen tettesek 2011. április 27-én 09 óra 10 perc körüli időben az Ózd Munkás út melletti járdaszakaszon egy gyalogosan közlekedő ózdi hölgyet hátulról, a nyakánál átkarolva a földre rántanak, majd ezzel egy időben a sértett nyakából kitépnek egy aranyláncot, medállal. Az elkövetők ezt követően a helyszínről futva távoznak. A sértett a bántalmazás következtében, az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 15.000,- Ft.

3. rablás:

Három ismeretlen tettes 2011. április 27-én fél egy és egy óra közötti időben az Ózd, Bartók Béla úton egy gyalogosan közlekedő ózdi nő után szaladnak, hátulról a nyakánál fogva meglökik, majd a nyakában lévő aranyláncot és a rajta lévő öt forintos nagyságú medált a nyakából kitépik. Ezt követően az elkövetők a helyszínről futva elmenekülnek. Sértett a bűncselekmény során sérülést nem szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 40.000,- Ft.

4. rablás:

Három ismeretlen tettes 2011. április 28-án fél tizenegy és tizenegy óra közötti időben az Ózd, Táncsics telepi garázssor előtti útszakaszon egy ózdi nőt hátulról közrefog, a nyakát hátulról átkarolják, majd onnan kitépik 2 db aranyláncát, a rajta lévő medálokkal együtt. Sértett a bűncselekmény során sérülést nem szenvedett. A bűncselekménnyel okozott kár: 40.000,- Ft.

Az egyik bűncselekmény elkövetési helyszínének közelében üzemelő térfigyelő kamera felvételének elemzése során látható volt az, hogy az egyik sértett után két személy megy gyalogosan. A két személy közül az egyik a kamera irányába fordult, így felismerhetővé vált, mivel ugyanazon a napon, pár órával korábban, őt és társát rendőrök igazoltatták. A térfigyelő kamera elemzését követően két elkövető elfogásra, majd előállításra került az Ózdi Rendőrkapitányságra.

A gyanúsítottak kihallgatásuk során elmondták, hogy a cselekmények során eltulajdonított ékszereket egy zálogházba adták le, illetve arról is tájékoztatták a rendőröket, hogy a zálogjegyeket Farkaslyukban, egy bokros területen rejtették el, melyek az ügyben így felkutatásra és lefoglalásra kerültek.

A bűncselekmény sértettjei idős korú személyek, ezért tartani lehet a sértettek befolyásolásának veszélyétől. Nevezettek rövid időn belül több – szinte ugyanolyan – bűncselekményt követtek el, ezért alaposan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén újabb bűncselekményeket követnének el.

A jelen cselekmények akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek, ezért fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsítottak jelenléte a további eljárási cselekményeknél nem biztosítható, továbbá az elkövetők egyike sem dolgozik, munkahellyel nem rendelkeznek, magukat bűncselekmények elkövetéséből tartják el.

A fentiek miatt az Ózdi Rendőrkapitányság őket őrizetbe vette, majd indítványozta az előzetes letartóztatásukat. A Bíróság őket előzetes letartóztatásba helyezte.

A gyanúsítottak kihallgatásuk során a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését elismerték, részletes, mindenre kiterjedő beismerő vallomást tettek, így a rendőrség látókörébe, majd elfogásra került a harmadik elkövető is. Ezen túlmenően a gyanúsítottak olyan bűncselekmények elkövetéséről is említést tettek, amelyben az Ózdi Rendőrkapitányságon ez idáig büntetőeljárás nem indult, mivel a sértetteket nem sikerült ez idáig felkutatni.

Ezen – jelenleg ismeretlen sértett sérelmére elkövetett – cselekmények 2011. április 27. napján, csoportos elkövetéssel, illetve április 28. napján, – mely cselekmény kísérleti szakban abbamaradt – történtek.

Az Ózdi Rendőrkapitányság kéri a lakosságot, hogy aki a két – ezidáig ismeretlen – sértett személyről információval rendelkezik, illetve amennyiben a sértett önmagára ismer, úgy jelentkezzen személyesen az Ózdi Rendőrkapitányságon, vagy más módon a Kapitányság bármely elérhetőségén:

A Kapitányság címe: 3601 Ózd, Jászi Oszkár u. 2.;

Éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszám: 48/570-070;

Segélyhívó szám: 107, 112;

Ózdi RK zöld szám: 06/80-205-197;

E-mail címe:

A „Telefontanú” program is ingyenesen hívható, zöld száma: 06/80-555-111;

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …

További cikkek