2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Útravaló – Hogy a motorozás ne legyen kétkerekű orosz rulett!

Útravaló – Hogy a motorozás ne legyen kétkerekű orosz rulett!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság időközönként olyan „Útravalókat” ad a közlekedőknek, amelyek segítségével a közúti balesetek megelőzhetők, kikerülhetők. Közös célunk, hogy mindenki épségben haza érjen! Az „Útravaló” második csomagja a motorosok biztonságos közlekedését elemzi, egy konkrét példán keresztül általánosítva azokat a rendőrségi tapasztalatokat, amelyek szavatolják a közlekedés biztonságát.
Példatár:

Húsvét hétfőjén Komjáti település külterületén egy fiatal krossz-motort vezető férfi vesztette életét. Egy másik esetben Miskolc északi kivezető szakaszán történt halálos kimenetelű közlekedési baleset, melyben egy személy vesztette életét.

Rendőrségi útravaló:

Stefán János r. főhadnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt közlekedési fővizsgálójának útravalója:

„A tavasz és a kellemes időjárás beköszöntével előkerültek a garázsokból a motor-, és segéd-motorkerékpárok. Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain is, több súlyos valamint halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, melynek résztvevője motorkerékpár-, vagy segédmotorkerékpár-vezető volt. A motorosok testi épségét nem védik olyan műszaki megoldások, mint a járművekben utazókét, így közúti baleset esetén a motorkerékpárosok teste közvetlenül érintkezik a talajjal. Mint minden év hasonló időszakában a rendőrség médián keresztül felhívja a figyelmet, valamint a motorozást szerető embereknek a személyes találkozókon is elmondjuk, hogy kellő figyelemmel, óvatossággal, körültekintéssel kezdjék meg a motorozást. A kétkerekű járművek vezetése teljesen más képességeket kíván meg, mint például egy személygépkocsié.

Hogyan lehet felkészülni a motoros szezonra, hogyan lehet elkerülni a baleseti sebészetet? A válasz egyszerűnek tűnik, de közel sem az. A motoros legyen tisztában a járműve, valamint a saját képességeivel, ne a közúti forgalomban tesztelje a járműve, és a saját határértékeit. A motorozás során minden esetben viseljenek megfelelő védőruházatot, a motor sajátosságaiból adódóan, a, végtagok, izületek sérülékenyek. A megfelelő minőségű védőruházat életet menthet. Legyenek tisztában azzal, hogy a motor szélessége negyed annyi, mint egy személygépkocsi szélessége, ezáltal az észlelhetősége, láthatósága nagymértékben csökken. A közúti közlekedés során szükséges az autósok valamint a motorosok részéről egyaránt a kölcsönös figyelem, kulturált közlekedési magatartás, közlekedési szabályok betartása. A közút nem versenypálya! A szabályok megszegése nem csak a sajátunk, de mások testi épségét is veszélybe kerülhet. Többek között fokozottan figyelni kell arra is, hogy a buszsáv felől is érkezhet a sávunkba motoros.

A városi forgalomnál lényegesebben gyorsabban haladnak még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet ez a dugóban, melegben az autósok által elkövetett egyik leggyakoribb hiba. Gyakori koccanási ok, hogy az autós hirtelen meglát egy szabad helyet a másik sávban, és azonnal oda kapja a kormányt. Ha ott éppen jön egy motoros és nem néz a tükörbe, akkor be is löki őt egy másik autó alá. A komoly sérülések, vagy halált okozó motorbalesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után is beesik egy autó, vagy busz alá.

Az elkövetkező időszakban a rendőrség fokozott figyelmet fordít a motorosok ellenőrzésére, a szabályok betartatására. Törekszünk arra, hogy a  közúti forgalomból kiszűrjük azokat a közlekedési szabályokat megsértő járművezetőket, akik balesetveszélyesen közlekednek. Célunk, hogy motorozás ne egy „kétkerekű orosz rulett” legyen, hanem egy kulturált, élvezhető szabadságérzés.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek