2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Újra TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is

A TISPOL Műveleti Csoport nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtását rendelte el a 2011. éves terve alapján, mely elsősorban a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésére terjed ki.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az április 18-19-20-ai ellenőrzés kiterjed elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki és bevezető útszakaszokra, gyorsforgalmi útszakaszokra és „baleseti gócpontokra”.
Az ellenőrzés sorozat célja a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett  balesetek súlyossági fokának csökkentése, az előírások és megengedett sebességhatárok betartatása.

Az akció során elsősorban a megengedett legnagyobb sebesség betartásának ellenőrzésére kerül sor, de a rendőrség az elkövetett szabálysértések kiszűrésére és szankcionálására is kellő hangsúlyt fektet. A  hatóság a külföldiek szabálysértéseit sem hagyja figyelmen kívül.

Információs háttér:

Az Európai Unióban a sebességtúllépés a közúti tragédiák első számú oka. Szakértői becslések szerint minden negyedik közlekedési haláleset a gyorshajtással függ össze, így annak visszaszorításával a közösség országaiban évente mintegy 10.000 ember életét lehetne megmenteni.

Magyarországon is a gyorshajtás a legelterjedtebb szabálysértés, s a legfőbb baleseti ok, melynek elsődleges szerepe van a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében. Ennek oka, hogy a nagyobb haladási sebesség jelentősen megnöveli a balesetek bekövetkezésének kockázatát, és csökkenti a balesetek elháríthatóságának a lehetőségét.

Az elmúlt évet tekintve megyénk személyi sérüléses közúti közlekedési baleseteinek száma kedvezően alakult, sikerült megtartani a javuló értékeket, illetve további csökkenést elérni a baleseti mutatók terén. Tavaly (2010-ben) összesen 815 (-8%) személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, melyből a sebesség helytelen megválasztása miatt 313 következett be. A halálos kimenetelű balesetek száma sajnos 6-tal (33-ról 39-re), míg az elhunytak száma 2-vel (42-ről 44-re) emelkedett. Csökkenés mutatkozik azonban a súlyos sérüléses (-7%), és a könnyű kimenetelű balesetek terén is (-10%).

A pozitív értékek egyik eleme, hogy a megye útjain 7,3 %-kal kevesebben sérültek meg mint az azelőtti évben.  

A fokozott ellenőrzések során nagy hangsúlyt kapott ittas vezetők kiszűrése is eredményesnek tekinthető, hiszen 6,5 %-kal csökkent az alkohol befolyása alatt előidézett balesetek száma.

A balesetek oksági szerkezetét tekintve jelentős csökkenés tapasztalható a követési távolság be nem tartásával (-27,3%), a kanyarodással (-16,5%), az elsőbbségi joggal (-7,5%) valamint a gyorshajtással (-4,6%) összefüggő balesetek számában. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az előzési szabályok be nem tartásából adódó balesetek száma 14,2%-kal emelkedett.

2010-ben is a legtöbb közlekedési balesetet a személygépjárművek vezetői okozták, amely az összes baleset 60,2 %-át tette ki. Nagyarányú csökkenés mutatkozik a motorkerékpárosok körében (-51,6%), a kerékpárosok (-13%) és a gyalogosok (-11,8%) által okozott balesetek számában is.  

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek többsége 67,7%-a lakott területen belül következett be.

Hazánkban a járművezetők által okozott személysérüléses közúti balesetek 25-30%-a, a halálos baleseteknek mintegy 40%-a évek óta az abszolút és relatív gyorshajtásra vezethető vissza.

Ez a magas arány a sebességhatárt túllépőkkel szembeni fellépés kiemelt fontosságát indokolja. Ennek megfelelően a sebességtúllépések visszaszorítását, megelőzését, illetve az elkövetett jogsértő cselekmények szankcionálását mindenkor kiemelten kezeli a rendőrség.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…