2024. 06. 28. péntek

Levente, Irén
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
Őrizetben a csuklyás rablók

Trükkös bukta – trükkös tolvajok rendőrkézen

Trükkös bukta – trükkös tolvajok rendőrkézenEgy kitervelte kettő végrehajtotta, a miskolci rendőrök, pedig elfogták azokat az úgynevezett trükkös tolvajokat, akik négy sértettől több mint 300 000 forintot loptak el.

Ez év augusztus hónap első harmadában három miskolci és egy hernádnémeti családi házba azzal az ürüggyel jutottak be az elkövetők, hogy ők egy közüzemi szolgáltató alkalmazottjai. A fedősztori minden alkalommal az volt, hogy ellenőrizniük kell a készülékeket, majd elterelték a sértettek figyelmét, és egy számukra alkalmas pillanatban ellopták a gyanútlan házigazdák készpénzét.

A Miskolci Rendőrkapitányság nyomozóinak mindössze néhány nap leforgása alatt sikerült elfogniuk az elkövetőket. A felosztás szerint egy adta a lakáscímeket, illetve felkészítette társait, hogy mit és hogyan kell mondaniuk, a másik két elkövető pedig végrehajtotta a tippadó utasításait. A gyanúsítottak csak azzal nem számoltak, hogy a rendőrök gyorsan elfogják őket.

A Miskolci Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást két sajóbábonyi és egy boldvai férfival szemben.

A rendőrség felhívja az érintettek, főleg egyedülálló idős emberek figyelmét, hogy ismeretlen személyeket lehetőleg ne engedjenek be lakásukba. Alkalmi vendégeiket pedig soha ne hagyják felügyelet nélkül! A magukat hivatalos személyeknek kiadóktól minden esetben kérjenek igazolványt!

További jó tanácsok:

● A magukat hivatalos személynek kiadó emberektől kérjék el igazolványukat, esetleg telefonon hívják fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!
● Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk, s kulccsal zárt lakás ajtók mellett) kérdezzék meg az Önökhöz becsengetőket jövetelük céljáról, és mielőtt beengednék őket bizonyosodjanak meg állításuk valódiságáról!
● Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert 107-es vagy 112-es telefonszámon!
● Amennyiben a média hírcsatornáin keresztül értesülnek az úgynevezett trükkös tolvajok tevékenységéről, értesítsék és figyelmeztessék szomszédjaikat, ismerőseiket!

Összegzett tapasztalatok:

A bűnelkövetők különböző kitalált történettel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeit, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában a következő fals történetekkel keresik fel kiszemelt áldozataikat:

● Tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni,
● Zöldséget, szenet, fát árulnak,
● Vasat, hulladékot, papírt vásárolnak,
● Valamilyen szervezet, szolgáltató, vagy hivatal munkatársai.

Az is előfordulhat, hogy az elkövetők arra kérik az érintetteteket, hogy a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy áldozatuk hol tartja a pénzét, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal a lakás/kert egy távolabbi pontjára csalják az áldozatukat, s miközben elterelik a figyelmét, a másik elkövető eltulajdonítja a tulajdonos értékeit, készpénzét.

Válasz trükkök: Ha rosszullétre hivatkozva idegenek vizet kérnek, ajánlják fel, hogy értesítik a mentőszolgálatot. Ha készpénzt akarnak Önökkel felváltatni, javasolják a legközelebbi pénztárgéppel rendelkező üzletet.

 

A Miskolci Rendőrkapitányságok tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…
Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…

További cikkek