2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

TISPOL akció a gyorshajtók kiszűrésére – eredmények

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az országos, illetve európai szintű TISPOL akcióhoz és fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket hajtott végre 2012. április 17 – 19 között.  Az ellenőrzés elsősorban a gyorshajtók kiszűrésére irányult, de ezen kívül természetesen a közlekedés más résztvevői által megvalósított szabályszegésekre is figyelt a hatóság.

Az akció célja a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett balesetek számának és súlyossági fokának csökkentése, az előírások betartatása, illetve a gyorshajtók kiszűrése volt.

Az ellenőrzés kiterjedt a lakott területen belüli útvonalakra, a ki és bevezető, illetve gyorsforgalmi útszakaszokra és „baleseti gócpontokra”, a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi gépjárművek vezetőire egyaránt.

A végrehajtásban a rendőrkapitányságok közlekedésrendészeti osztályai, valamint a főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztálya és az Autópálya Alosztály  munkatársai vettek részt. A rendőrség munkáját segítették a Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársai is, akik a 3 sz. főút Miskolc bevezető szakaszán elsősorban tehergépjárműveket ellenőrizték. Továbbá a Tornala-i (Torna) rendőrőrsről egy szlovák rendőr segítette az Edelényi Rendőrkapitányság munkáját.

Eredmények:

A hatóság az akció során 209 gyorshajtóval szemben kezdeményezett eljárást, melyből: egy esetben szabálysértési eljárás kezdeményezésére került sor.

Közigazgatási bírság kiszabására 27 fővel szemben  került sor, 975.000 ft. értékben.

Leállítás nélkül 181 intézkedésre került sor az objektív felelősség alapján a járművek üzembentartóival szemben.

Helyszíni bírság 20 fővel szemben 210.000.- Ft lett kiszabva egyéb szabálysértések     elkövetése miatt

A rendőrség 17 fővel szemben kezdeményezett eljárást KRESZ szabálysértés miatt. további  23 esetben indult közigazgatási eljárás, melyből 2 ittas járművezetés, 7 megállási és várakozási szabályok megszegése és 14 biztonsági öv használatának elmulasztása, egy fővel szemben pedig tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt.     

Leállítás nélküli ellenőrzés során további 17 esetben kezdeményezett a hatóság közigazgatási eljárást tilos jelzésen áthaladás miatt.

Mindösszesen 18 külföldi (jellemzően szlovák) állampolgárral szemben alkalmazta a hatóság a gépjármű visszatartás jogintézményét, akik ennek eredményeként összesen 615.000 ft. közigazgatási bírságot fizettek be.

– Mint közismert, a közúti közlekedésről szóló törvény 2011. július 1-jétől történt módosításával – az érintett gépjármű visszatartásának alkalmazásával – lehetővé vált a külföldi gyorshajtók tényleges szankcionálása. Így gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, vagy ittas járművezetés esetén a közúti forgalomban történő ellenőrzés alkalmával a rendőrség a járművet a bírság (30.00-300.000 forint), illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig visszatarthatja. Szintén visszatartható a gépjármű, ha az eljáró hatóság a közúti ellenőrzés során megállapítja, hogy a jármű vezetőjének, vagy üzembentartójának közigazgatási bírság tartozása áll fenn.

Az akció időtartama alatt megyénkben 5 anyagi káros, 3 könnyű személyi sérüléssel és 1 súlyos személyi sérüléssel járó közlekedési balesetnél kellett a rendőröknek intézkedni.

Információs háttér:

A sebességtúllépés Magyarországon a legelterjedtebb közlekedési szabályszegés és a legfőbb baleseti ok, mely elsődleges a halálos, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésében. Évek óta a személysérüléses közúti baleset mintegy 25-30 %-a, a halálos kimenetelű baleseteknek pedig kb. 40 %-a vezethető vissza a gyorshajtásra.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 2012. év első három hónapjában összesen 118 személyi sérüléses közlekedési baleset történt. A balesetekben négyen vesztették életüket, 43 fő súlyos, míg 111 fő nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérülést szenvedett.

Az előzetes adatok alapján megyénkben a vizsgált időszakban a személysérüléses közúti balesetek 75 %-át személygépkocsi vezetők, 16 %-át tehergépkocsi vezetők okozták.

A regisztrált 118 baleset okai között első helyen emelhető ki a gyorshajtás ( 54 ), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása ( 20 ), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak megsértése ( 12 ).

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…
Álságos portékák
Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál. F…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…