2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Rés a pajzson – Van megoldás trükkös tolvajokkal szemben!

Újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak az úgynevezett trükkös tolvajok, de van ellenük megoldás! Legutóbb Mezőkövesden próbálkoztak, de az idős sértett mondhatni résen volt.

Egy mezőkövesdi idős asszonyt azzal keresett fel számára két ismeretlen férfi, hogy szeretnék leolvasni a gázóráját, s ha már ott vannak, megnéznék a villanyórát is. Majd közölték a 84 éves nénivel, hogy túlfizetése van, amit helyben oda is adnak neki, ha felváltja a náluk lévő húszezer forintos bankjegyet. Mindeközben egyikük bement a fürdőszobába, hogy „leellenőrizze” a vezetékeket, a házi gazda pedig utána ment. Hamar eszébe jutott a nyugdíjasnak, hogy a másik egyedül maradt a szobában, így ránézett. Jól tette, mivel a férfi már kutatni kezdett az értékek után. A tulajdonos ekkor határozottan felszólította hívatlan vendégeit, hogy azonnal távozzanak az otthonából, amit meg is tettek.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben.


Figyelem: trükkös lopások!

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy ismeretlen személyeket lehetőleg ne engedjenek be lakásukba! Ha mégis, akkor soha ne hagyják őket felügyelet nélkül! A magukat hivatalos személyeknek kiadóktól pedig minden esetben kérjenek igazolványt!


További jó tanácsok:

A magukat hivatalos személynek kiadó emberekről kérjék el igazolványukat, esetleg telefonon hívják fel az őket kiküldő szervezetet, intézményt személyazonosítás céljából!
Lehetőség szerint kerítésen át (bezárt kapuk, s kulccsal zárt lakás ajtók mellett) kérdezzék meg az Önökhöz becsengetőket jövetelük céljáról, mielőtt beengednék őket bizonyosodjanak meg állításuk valódiságáról!
Bármilyen gyanús körülmény esetén azonnal értesítsék a rendőrséget az ismert és ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es telefonszámon!
Amennyiben a média hírcsatornáin keresztül értesülnek az úgynevezett trükkös tolvajok tevékenységéről, értesítsék és figyelmeztessék szomszédjaikat, ismerőseiket!

Összegzett tapasztalatok:

A bűnelkövetők különböző kitalált történettel jutnak be a sértettek lakásába, ahol az ott lakók figyelmét elterelve értékeiket, de elsősorban készpénzüket tulajdonítják el. A tettesek (2-3 személy) általában a következő fals történetekkel keresik fel kiszemelt áldozataikat:

Tartoznak az ott lakó egyik rokonának, és a kölcsönt szeretnék visszafizetni,
Zöldséget, szenet, fát árulnak,
Vasat, hulladékot, papírt vásárolnak,
Nyugdíjfolyósító Intézettől eseti nyugdíjat hoztak,
Valamely szolgáltató munkatársai  

Az is előfordulhat, hogy az elkövetők arra kérik az érintetteteket, hogy a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet váltsák fel. A váltópénz előkeresése alkalmával kifigyelik, hogy áldozatuk hol tartja a pénzét, majd egyikük egy pohár vizet kér, vagy más indokkal a lakás/kert egy távolabbi pontjára csalják az áldozatukat, s miközben elterelik a figyelmét, a másik elkövető eltulajdonítja a tulajdonos értékeit, készpénzét.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Álságos portékák
Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál. F…
„Házi trafik”
Tömérdek zárjegy nélküli cigarettát, elektromos cigarettát és finomra vágott fogyasztási dohányt találtak egy családi házban a Nemzeti Adó- és Vámhiva…

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …