2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Távoltartott riasztópisztolyos amazon

Távoltartott riasztópisztolyos amazon

Távoltartott riasztópisztolyos amazonA közelmúltban egy ormosbányai családanya ittas állapotban gyermekei szeme láttára bántalmazta férjét, majd egy a lakásban tárolt gáz-riasztó fegyverrel adott úgymond nyomatékot szavának. A dühkitörésektől utóbbi időben nem mentes anyának a rendőrség elrendelte az ideiglenes megelőző távoltartását.

A helyzet pikantériája, hogy a rendőrséget február 13-án a 31 éves ormosbányai asszony hívta ki intézkedni, mondván őt férje bántalmazta, valamint az otthon tárolt gáz-riasztópisztolyával megfenyegette.

Mint utóbb kiderült: a bejelentő tizenkilencre húzott lapot

A helyszínre kiérkező járőrök kiderítették, hogy a nő bejelentése „öngól” volt, ugyanis a család többi tagja elmondta, hogy nem az apa, hanem az anya öntött fel a garatra és a bejelentésben foglaltaktól eltérően a pisztolynak ő bizony a másik oldalán állt…

 

Mivel az otthon tartózkodók azt is elmondták, hogy a nő dühkitörései az utóbbi időben rendszeressé váltak ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság elrendelte a férjét fenyegető asszony ideiglenes megelőző távoltartását. A rendőrség kezdeményezésére a napokban a bíróság a nő további 30 napra történő megelőző távoltartásáról határozott.

Információs háttér:

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló alapvető rendelkezéseket a 2009. október 01-én hatályba lépett 2009. évi LXXII. törvény tartalmazza.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében 2010. február 15-ig, a törvény hatályba lépése óta eltelt mintegy négy és fél hónapban a rendőrség 99 esetben élt az ideiglenes megelőző távoltartás lehetőségével. Érdekességként megemlíthető, hogy a csaknem száz ügy közül az ideiglenes megelőző távoltartást 3 esetben nővel szemben kellett elrendelni.

 

Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség közigazgatási eljárásban maximum 72 órára rendelheti el. A rendőrség kezdeményezésére a bíróság nemperes eljárásban dönthet a bántalmazó legfeljebb 30 napra történő megelőző távoltartásáról.

 

A törvény rendelkezései szerint: akivel szemben ideiglenes megelőző távoltartást, illetve megelőző távoltartást rendeltek el, a távoltartás hatálya alatt köteles

a) magát távol tartani a bántalmazottól,

b) magát távol tartani a bántalmazott életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlantól,

c) magát távol tartani az ideiglenes megelőző távoltartó határozatban, illetve a megelőző távoltartó határozatban megjelölt más személytől, és

d) tartózkodni attól, hogy a bántalmazottal közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe lépjen.

 

A szabálysértésről szóló törvény a távoltartó határozat szabályainak megszegését külön szankcionálja, eszerint:

„139/B. § (1) Aki a külön törvényben meghatározott ideiglenes megelőző távoltartó határozatban vagy a megelőző távoltartó határozatban meghatározott szabályokat megszegi, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.”

 

 

Távoltartásra az említetteken felül büntetőeljárásban is lehetőség van a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény rendelkezései szerint. A büntetőeljárásban a büntetőbíróság tíztől hatvan napig terjedő időre rendelheti el a terhelt távoltartását. Büntetőügyben távoltartás a szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén – a törvényben előírt feltételek megléte esetén – rendelhető el, ha a terhelt előzetes letartóztatásának elrendelése még nem szükséges.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek