2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Nagybányai aranyár: újabb ciánszennyezés Magyarországon?

Nagybányai aranyár: újabb ciánszennyezés Magyarországon?

Nagybányai aranyár: újabb ciánszennyezés Magyarországon?Újrakezdődhet az aranykitermelés a 2000. évi katasztrofális ciánszennyezést okozó nagybányai helyszínen, miután a létesítmény – melyet egy orosz üzletember vásárolt meg – beadta környezetvédelmi engedélykérelmét az illetékes hatóságokhoz. Az LMP arra kéri a környezetvédelmi minisztert, hogy azonnal kezdeményezze az illetékes román szerveknél az Espooi Egyezmény alkalmazását.

 

A Lehet Más a Politika szerint ez a szimbolikus fejlemény komoly kockázatot jelent hazánkra nézve. Emlékezetes: a tíz évvel ezelőtti baleset okozta károkért mind a mai napig egyetlen fillér kártérítést nem kapott sem a magyar állam, sem a magyarországi károsultak. Ez azt bizonyítja, hogy csak a hasonló balesetek megelőzése jelenthet megoldást. A korábban már megszüntetett termelés újraindítása ismét a ciánszennyezés veszélyével fenyegeti Magyarországot, és jelentős környezetbiztonsági kockázatot hordoz. Hír annál is elszomorítóbb, hogy bár az LMP kezdeményezésére, számos civil szervezet támogatásával az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta – a környezeti kockázatok csökkentése érdekében – a cianid-technológia bányászati alkalmazásának tilalmát Magyarországon, a romániai bánya újranyitása ezzel éppen ellentétes irányba mutat.

Az LMP arra kéri Szabó Imrét, a környezetvédelmi és vízügyi tárca vezetőjét, hogy a minisztérium haladéktalanul kezdeményezze a romániai környezetvédelmi engedélyezési eljárás során az úgynevezett Espooi Egyezmény alkalmazását. Ez a megállapodás lehetővé teszi, hogy a magyar szakmai szervek és civil szervezetek ügyfélként részt vehessenek a határon átnyúló környezeti hatásokkal járó beruházások engedélyezési eljárásban, és képviselhessék hazánk környezetbiztonsági érdekeit. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az eljárásban legalább ilyen módon meg tudjanak jelenni Magyarország környezetvédelmi szempontjai.

Az ökopárt egyben Románia magyarországi nagykövetségével is egyeztetni kíván a kialakult helyzetről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek