2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Sikeres volt a magánnyomozás – A Rendőrség mégsem ajánlja!

Egy mezőkövesdi telephelyről különböző fémeket loptak el, a sértett sikeres magánnyomozásba kezdett, s csak eztán értesítette a hatóságot. Az eredményes magánakció ellenére a rendőrség mégsem ajánlja az önálló „nyomozást”, mivel az könnyen veszélyessé is válhat. A közelmúltban az egyik mezőkövesdi telephelyről kovácsoltvas kerítés elemeket illetve létrát loptak el, mintegy 30 000 forint értékben az akkor még ismeretlen tolvajok. A sértett úgy gondolta, mielőtt értesíti a hatóságot, magánnyomozásba kezd. Körbe járta a helyi fémátvevő helyeket, s ennek eredményeként rátalált a feltételezett tettesekre és az ellopott tárgyakra is. Ekkor értesítette csak a rendőrséget.

A helyszínre érkező rendőrök lefoglalták a korábban eltulajdonított tárgyakat, valamint a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságra előállították a bűncselekménnyel gyanúsítható két férfit. A tettesek a bizonyítékok hatására beismerő vallomást tettek.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság lopás miatt indított eljárást a két mezőkövesdi férfival szemben, egyben a hatóság gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervezi befejezni az ügyet.

Mit tegyen, ha tetten ér egy elkövetőt?

A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, a törvény erre lehetőséget ad. Ez azonban jog, és nem kötelesség. A közbiztonság közös érdek ezért, ha ilyen helyzet adódik célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy az esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni az elkövető visszatartásához, az időközben értesített rendőrök megérkezéséig, akik a további szükséges intézkedéseket megteszik. Ha a kísérlet kimenetele bizonytalan, saját, vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel (elkövető személyleírása, voltak-e társai, mivel és merre menekült, mit vitt magával, különös ismertetőjegyei) és mindezekről késedelem nélkül bejelentést tesz a rendőrségen.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…