2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Rávilágítunk a láthatóságra

Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. „Láthatósági kampány” indul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2014. november 10-14. között „Láthatósági kampányt” szervez, ami rávilágít a láthatóság fontosságára. Az akciósorozat célja főleg azon közlekedési balesetek megelőzése, amelyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válhatnak áldozattá.

A rendőrség a kerékpáros balesetek visszaszorítására a rendőrség fokozott figyelmet fordít, hiszen a személygépkocsi vezetőket követően a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet, illetve válnak azok részeseivé. Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 2014-ben is fokozottan és folyamatosan ellenőrizi a kerékpárosokat és a gyalogosokat. Ez azért is fontos, mert s közelmúltban több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt közutakon, amelynek gyalogos volt az okozója, vagy részese. Annak ellenére, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye baleseti statisztikai adatai jelenleg kedvező tendenciát mutatnak, a gyalogos érintettségű balesetek tekintetében azonban 35,7 százalékos emelkedés mutatható ki. Elmondható, hogy a megyében történt összes személyi sérüléssel járó balesetek csaknem 8 százalékát gyalogosok okozták.

A rendőrségi tapasztalatok szerint az őszi évszakváltozás negatív hatással bír a mindennapi közlekedésre. A romló időjárási, és látási viszonyok miatt emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy ők rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka (szürkületkor) már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezen eszközöknek köszönhetően meg is előzhetőek ezek a balesetek!

A kampány azon helyszínekre koncentrál, ahol az átlagostól magasabb a kerékpáros közlekedés, így a Miskolci, Edelényi, Kazincbarcikai és a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság illetékességi területén lesznek fokozott számban jelen az egyenruhások a közutakon.

A kampány ideje alatt a rendőrök egyes ellenőrzéseknél kerékpár lámpákat, fényvisszaverő eszközöket adnak a kerékpárosoknak, gyalogosoknak.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…