2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Öveket kérjük bekapcsolni! – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Öveket kérjük bekapcsolni! – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

A háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére terjedt ki.

 

A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján a „European Operation Seatbelt” közlekedésbiztonsági kampány európai szintű végrehajtására 2011. szeptember 13-15. között került sor, mely a passzív biztonsági eszközök, azon belül is különösen a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának az ellenőrzésére terjedt ki.

A végrehajtott ellenőrzés tapasztalatai alapján elmondható, hogy az alapvetően elérte célját.

Az ellenőrzött közúti közlekedők zöme jogkövető magatartást tanúsított, mindamellett 47 járművezetőnek és 8 utasnak nem volt becsatolva a biztonsági öve, további egy esetben pedig a járműben nem alkalmaztak gyermekbiztonsági rendszert.

Az akció egyéb adatai tekintetében elmondható még, hogy a három napos ellenőrzés során a rendőrök összesen:

– 94 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást (ittas járművezetés, tiltott helyen történő megállás, várakozás, külföldi hatósági jelzésű jármű jogosulatlan vezetése, vezetési és pihenő idővel kapcsolatos szabályszegés, menetlevéllel kapcsolatos szabályszegés, valamint sebességtúllépés miatt)

– 5 forgalmi engedély helyszíni elvételére került sor annak érvénytelensége miatt,

– 77 fővel szemben 548.000.- ft helyszíni bírságot szabtak ki,

– további 66 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást.

Az akciót végrehajtó állomány 11 esetben intézkedett anyagi kárral járó, 3 esetben könnyű személyi sérüléssel végződő közlekedési baleset helyszínén. Egy esetben pedig közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt kellett büntetőeljárást kezdeményezni.

 

Információs háttér:

A végrehajtott akciónak különös aktualitását adta, hogy Magyarországon az övhasználat mértéke – bár növekvő tendenciát mutat – de sajnálatos módon még mindig elmarad a nyugat európai országok 90%-os átlagától.

Közúti baleset esetén a sérülések – és ezen belül is különösen a halálos eredmény – elkerülésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy. Kutatások azt mutatják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát.

Életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
„Családi üzelmek”
Még az is lehet, hogy a népszerű amerikai vígjátékot utánozták annak a magyar történetnek a főhősei, akiknek lakóautójában több mint 60 kilogramm mari…

További cikkek

Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…
„Családi üzelmek”
Még az is lehet, hogy a népszerű amerikai vígjátékot utánozták annak a magyar történetnek a főhősei, akiknek lakóautójában több mint 60 kilogramm mari…