2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Öveket kérjük bekapcsolni! – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Öveket kérjük bekapcsolni! – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

A háromnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának ellenőrzésére terjedt ki.

 

A TISPOL Operational Group éves ellenőrzési terve alapján a „European Operation Seatbelt” közlekedésbiztonsági kampány európai szintű végrehajtására 2011. szeptember 13-15. között került sor, mely a passzív biztonsági eszközök, azon belül is különösen a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatának az ellenőrzésére terjedt ki.

A végrehajtott ellenőrzés tapasztalatai alapján elmondható, hogy az alapvetően elérte célját.

Az ellenőrzött közúti közlekedők zöme jogkövető magatartást tanúsított, mindamellett 47 járművezetőnek és 8 utasnak nem volt becsatolva a biztonsági öve, további egy esetben pedig a járműben nem alkalmaztak gyermekbiztonsági rendszert.

Az akció egyéb adatai tekintetében elmondható még, hogy a három napos ellenőrzés során a rendőrök összesen:

– 94 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást (ittas járművezetés, tiltott helyen történő megállás, várakozás, külföldi hatósági jelzésű jármű jogosulatlan vezetése, vezetési és pihenő idővel kapcsolatos szabályszegés, menetlevéllel kapcsolatos szabályszegés, valamint sebességtúllépés miatt)

– 5 forgalmi engedély helyszíni elvételére került sor annak érvénytelensége miatt,

– 77 fővel szemben 548.000.- ft helyszíni bírságot szabtak ki,

– további 66 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást.

Az akciót végrehajtó állomány 11 esetben intézkedett anyagi kárral járó, 3 esetben könnyű személyi sérüléssel végződő közlekedési baleset helyszínén. Egy esetben pedig közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt kellett büntetőeljárást kezdeményezni.

 

Információs háttér:

A végrehajtott akciónak különös aktualitását adta, hogy Magyarországon az övhasználat mértéke – bár növekvő tendenciát mutat – de sajnálatos módon még mindig elmarad a nyugat európai országok 90%-os átlagától.

Közúti baleset esetén a sérülések – és ezen belül is különösen a halálos eredmény – elkerülésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy. Kutatások azt mutatják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát.

Életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet!

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…