2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Nem fél a magyar a külföldi autólopástól

Európa autólopási térképe szerint a legveszélyesebb ország az Egyesült Királyság, ahol évente több mint 300 000 autót lopnak el, majd ezt követi Franciaország és Olaszország, mely egyben a magyarok legkedveltebb autóbérlési úti célja is. A bérautó-foglaló oldal statisztikái azonban azt mutatják, hogy a magyarok nem félnek ettől a kockázattól, autókölcsönzéskor ugyanis ritkán kötnek lopáskár biztosítást.
Az adatok szerint a bérlés árában már alapvetően benne lévő bérautó-felelősségbiztosításon túl a magyarok elenyésző számban kötnek egyéb biztosításokat autókölcsönzéskor. A második leggyakoribb biztosítástípus, amit igénybe veszünk a kárösszeg visszatérítési szolgáltatást nyújtó önrészcsökkentő balesetbiztosítás, amely abban az esetben jelent védelmet a bérlő számára, amikor a sofőr önhibájából okoz balesetet. Az önrészcsökkentő letét elhelyezése a lopásbiztosítások esetében is lehetséges. A letét – melynek mértéke az autó értékének néhány százaléka – csak egy esetleges lopás esetén kerül levonásra. „Autóbérléskor nem csak a felsőkategóriás, nagy értékű autókat érdemes lopáskár ellen biztosítani, hanem a leggyakrabban bérelt városi és mini kategóriájú járműveket is, mivel lopás esetén biztosítás nélkül az országtól függően 200 000 – 800 000 forintos önrész helyett a több milliós teljes árat kell megtérítenie a bérlőnek” – magyarázta Árok Bianka,  kommunikációs és projekt felelős.

Hogyan védjük ki az átveréseket autóbérléskor?

A biztosítási feltételek mellett számos más dologra is érdemes odafigyelni, amikor autót bérelünk, mivel a lopási és törési károkon túl maguk az autókölcsönzők is megkárosíthatnak minket, ha nem vagyunk elég szemfülesek. Az átvételkor például érdemes alaposan megvizsgálni az autó állapotát, és összevetni azt a szerződésben foglaltakkal, hogy később ne kelljen fizetnünk olyan karcolásokért, melyek már átvételkor is megvoltak, a szerződés viszont nem tartalmazta őket. Mindig ellenőrizzük le az üzemanyag mennyiségét is, hogy megegyezik-e a leírtakkal! „A bérautó leadásakor mindig az autóbérlő cég munkatársával együtt vizsgáljuk át a jármű állapotát, így elkerülhetjük, hogy a leadást követően keletkezett sérüléseket számlázzanak ki nekünk. Az átverések elkerülésének legjobb módja, ha kizárólag megbízható partnerek szolgáltatását vesszük igénybe, mint például a nálunk is elérhető Avis, Hertz, Budget és Sixt autókölcsönzőkét, akik nemzetközi szinten több mint fél millió utazni vágyó igényeit szolgálják ki” – tette hozzá Árok Bianka.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek