2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Módszertani útmutató a mindennapokhoz!

A napokban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a megye valamennyi családsegítő szolgálata, gyermekvédelmi intézménye részére „Háztartás-Gazdálkodás-Életvitel” témájú Módszertani Útmutató juttatott el.

A többszörösen hátrányos helyzetűek oktatásához a „Nehéz Út” bűnmegelőzési településbiztonsági program részeként kidolgozott csaknem száz oldalnyi segédanyagot könyv formájában B-A-Z megye valamennyi családsegítő szolgálata, és a régió összes gyermekvédelmi intézménye megkapta.

A mintegy 100 intézet részére így eljuttatott papíralapú szakanyag mellett az útmutatót elektronikus formában az ország 3200 önkormányzata részére is megküldték a Borsod megyei bűnmegelőzési szakemberek. A mentorképzéshez felhasználható oktatócsomag digitális formában történő továbbítása a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által működtetett Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszere (ELBIR) útján történt.

A „mindennapok” oktatásához felhasználható módszertani útmutató főbb elemi:

Háztartási ismeretek:
– Bevásárlás jelentősége, a pénz szerepe a bevásárlásnál
– A legfontosabb háztartási teendők lényege, megosztása a családban
– A konyha, mint otthoni munkahely, berendezése, felszerelése
– Ételhigiénia jelentősége, az ételkészítés legegyszerűbb technikai módszerei
– Terítés és étkezési szabályok
– A háztartás, mint hulladékgazdálkodási tényező, a csomagolóanyagok környezetszennyezése

Életvezetés:
– Egészséges életmód tartalma, összefüggései
– Munkaidő, szabadidő közti különbség
– Lakókörnyezetünk, lakókörnyezetünk tisztántartása, fertőtlenítése
– Öltözködés, testápolás
– A káros élvezeti szerek hatásai és következményei

Gazdálkodási ismeretek:
– A család és környezete
– A családok bevételei és kiadásai
– Jó és rossz gazdálkodás
– Kötelezettségek, jogosultságok
– A család szerepe a társadalomban

Információs háttér:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a kialakult bűnözési, szociológiai helyzet azt mutatja, hogy a lakosság részéről jogos igény mutatkozik egyes bűnözéssel kapcsolatos jelenségek visszaszorítására, megelőzésére, melynek potenciális megelőzési faktora az érintett áldozati kör speciális felkészítése lehet.

A program alapja, hogy az áldozattá és a bűnelkövetővé válás elkerülése minden esetben a legegyszerűbb módon jelenjen meg. Az elemzések során, a problémakör feltárása közben láthatóvá vált, hogy ez nem elsősorban rendőrségi és kriminalizált kérdés, hanem sokkal mélyebb, szociális és mentális probléma. A probléma, a szűkös javak mellett a gazdálkodási ismeretek hiánya. Ezzel párosul a kialakult mentális helyzet, a szenvedélybetegségek megjelenése. A megoldás mindenképpen az érintettek felkészítése, folyamatosan ismeretekkel való ellátása.

A segédanyag összeállításához a térségben lévő szakiskolák közül a Miskolc-Vasgyári Szakképző Iskola, mint a házvezetőnői ismereteket oktató intézmény került kiválasztásra. A felkért pedagógus-team a tantárgyat háztartási ismeretek OKJ képzés keretében oktatja, így kellő ismerettel rendelkeznek az elérendő célcsoport megközelítése és elérhetősége terén. A célcsoport kettős, mivel az önkormányzati dolgozók, elsősorban a szociális szakemberek felkészítése a fontos, és az ismereteket ők továbbítják a halmozottan hátrányos helyzetűek részére. Ez alapján került a tematika és tananyag kidolgozásra a kiemelt szakterületeket külön-külön érintve:

A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya
tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …

További cikkek