2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

MILLIÁRDOS ADÓCSALÁS

Milliárdos adócsalást leplezett le a VPOP. A Vám-és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a napokban összehangolt akció keretében 8 helyszínen tartott házkutatást budapesti, valamint Heves és Pest megyei székhelyű gazdasági társaságoknál.

Előzetes bűnügyi információk alapján az egyetlen személy irányítása alatt álló, budapesti székhelyű cégek 2006-2009-es években valós gazdasági tevékenységet nem folytattak. Tevékenységük tényleges gazdasági esemény nélküli számlák megrendelése, és jutalék fejében számlák készítése volt. Ezekből a számlákból közel 40 gazdasági társaság kapott.

 

Sipos Jenő, VPOP, szóvivő:
"A nyomozás eddigi adatai szerint, mintegy 7,2 milliárd forint értékben bocsájtottak ki fiktív számlákat és a gazdasági társaságok a nyomozás jelenlegi adatai szerint, hangsúlyozni szeretném a jelenlegi adatai szerint, 1,2 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést."

Az ügyben a nyomozó hatóság 6 fő magyar állampolgárt gyanúsítottként hallgatott ki különösen nagy mértékű adócsökkentést okozó adócsalás bűntette megalapozott gyanújával. Közülük 3 személyt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Fröhlich Zsolt a Bűnüldözési Parancsnokság parancsnok-helyettese elmondta, fontos ellenőrizni, hogy a befogadó cégek ezeket a kiállított számlákat be is állították-e és a könyvelésükbe. Az ilyen fiktív számlákat két féle módon lehet felhasználni.

Fröhlich Zsolt, Bűnüldözési Parancsnokság parancsnok-helyettese
"Az egyik az adóminimalizálás, az adóelkerülés, illetve és erre is volt számtalan példa, amikor ilyen számlával adóvisszaigénylési pozícióba kerülnek és visszaigényelnek, itt ÁFÁ-ról beszélünk természetesen alapvetően. Ennek a minősítése azonban nem adócsalás, hanem csalás."

A vámhatóság még vizsgálja, hogy az adócsalás mellett felhasználták-e a hamis bizonylatokat más bűncselekmény, például állami támogatások jogosulatlan megszerzésére is.

 

video: www.freepress.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …
Országúti seftelés
Egy utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyor…

További cikkek