2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Másodszor szólt a SZIRENA Ózdon

– avagy újra szolgálatban az iskola rendőre napján
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye legtöbb Rendőrkapitányságán – köztük Ózdon is több éve –jó eredménnyel működik az „Egy iskola egy rendőr” elnevezésű program, amelynek alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők megszüntetése és a rendőrséggel való jó kapcsolat kialakítása.
A balesetek szempontjából a gyermek gyalogosok és kerékpárosok a legvédtelenebbek. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzékelik kellőképpen a veszélyt, akár gyalogosként kerékpárosként, vagy utasként vesznek részt a közúti közlekedésben. A rendőrség és a gyermekek – illetve rajtuk keresztül a szülők – kapcsolatának javítását, valamint ennek a fokozottan veszélyeztetett korosztálynak az áldozattá válását megelőzni szolgálja az „Az iskola rendőre” program. Az alapvetően általános iskolai oktatásra épülő projekt a rendőrség által egyben elősegíti a gyermekek felé irányuló baleset- és bűnmegelőzési tevékenységet.

Összegezve legfőbb célja, hogy – lehetőség szerint – minden általános iskolának legyen egy ISKOLARENDŐRE, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével és a diákokkal. Az iskolarendőr fő feladata, hogy kontaktust építsen ki az oktatási intézmény és az illetékes rendőrkapitányság között.

Az iskolarendőr a napi oktatás kezdete és vége előtt segíti a kisiskolásokat a forgalmas útszakaszokon – szükség esetén forgalomirányítással – biztonságosan átjutni, folyamatos kapcsolatot tart a gyermekekkel, az iskolaigazgatókkal, a szülői munkaközösségekkel, a szülőkkel, szükség esetén osztályfőnöki órákra is ellátogat. A feladatai azonban nem csak közlekedésrendészeti jellegűek, bármilyen jogsértéssel kapcsolatosan segítségért lehet hozzá fordulni, tájékoztatást lehet tőle kérni, illetve súlyosabb jogsértések gyanúja esetén jelzést lehet felé tenni. Szolgálati feladatainak ellátása során kiemelt hangsúlyt fektet „iskolájára”, igyekszik megelőzni, illetve felderíteni minden olyan jogsértést, amely speciálisan az iskoláskorúakra jelent nagymértékű fenyegetést.

A programban szereplő célkitűzések megvalósítása érdekében álmodta meg tavaly az Ózdi Rendőrkapitányság vezetése a „SZIRENA, avagy szolgálatban az iskola rendőre napján” elnevezésű rendezvényt. A program sikerére való tekintettel – immár második alkalommal – hagyományteremtő céllal hívták újra életre. A rendezvény célcsoportja az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén működő általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói voltak.

Az Ózdi Rendőrkapitányság rajzversenyt hirdetett, két korcsoportban, szabadkézi technikával, tetszőleges eszközökkel és stílusban, melynek témája: „vadász-rendőr kapcsolatok” (egy élő és jól működő – a rendőrök és a vadászok között fennálló – együttműködési megállapodás alapján). Számtalan pályamű érkezett, nehéz feladat elé állítva a háromtagú zsűrit. A kiállításra, illetve az ünnepélyes díjátadásra pedig a II. SZIRENA napján került sor. A pályaműveket végleges helye a Rendőrkapitányság épületében lesz.

Az idén új elemként jelentkezett, hogy a vállalkozó szellemű általános iskolások KRESZ-tesztet tölthettek ki a kerékpáros közlekedés szabályairól. Amennyiben a tesztek kitöltése jól sikerült, úgy a nyertesek „kerékpáros vezetői engedélyt” kaptak. A „SZUPERBRINGA” program keretén belül lehetőség volt az iskolások kerékpárjainak rendőrség általi átvizsgálására (ha az előírásoknak megfelelt a kerékpár, akkor a tulajdonos egy matricát kapott rá).

A programsorozaton belül Molnár Tamás r. százados az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője által írt forgatókönyv, illetve színpadra vitt öt felvonásos darab alapján ismerkedhettek meg a jelenlévők az internetes közösségi oldalak veszélyeivel, a régi és új kábítószerek használatának hátrányaival. Emellett átfogó képet kaphattak a zsarolás, a garázdaság, a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, illetve a rablás bűncselekményekről is. A darab szereplői a Bolyai Farkas Szakképző Iskola végzős diákjai voltak, Béri László a Szakképző Iskola tanára volt a segítség egyes jelenetek begyakorlásában.

A rendezvénynek az Ózdi Művelődési Intézmények biztosított méltó helyszínt, melyért köszönet Pappné Szalka Magdolna intézményvezetőnek, Vass Tímea közművelődési csoportvezetőnek, illetve Hornyák Attila technikusnak, továbbá a támogató Ózd Közbiztonságáért Alapítványnak és az ózdi Éden vendéglőnek.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szombat hajnalban kigyulladt egy százhúsz négyzetméteres családi ház egyik szobája, valamint a tetőszerkezete Halmajon, a Széchenyi úton. Az encsi …
Csalt a kaszás
Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A …

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …