2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Lezárt ügyek: Error – A nagy internet svindli ózdi motívummal

Még 2010-ben kezdte meg tevékenységét az az 54 éves ózdi férfi, aki interneten 15 dollár (USD) befizetése ellenében örökös tagságot ígért egy nemzetközi hirdetésekkel foglalkozó portálon. Több száz embert csapott így be, míg végül 2011 nyarán a sértettek feljelentést tettek ellene.
A gyanúsított hirdetéseiben azt írta, hogy a portál létrehozásához szükséges tőkét oly módon kívánja megszerezni, hogy 15 USD, mintegy 2800 forint befizetése fejében 10.000 fő tagot regisztráltat, akik tagdíja elegendő lesz az oldal elindításához. A legenda az volt, hogy a közzétett hirdetések után befolyó bevétel 40 százalékát  szétosztotta volna a tagok között, továbbá, a gyanúsított 0,025 USD értékben hirdetéseket értékesít, amely egyébként jóval a szokásos piaci ár alatt van. Így a tagok átlagosan naponta 0,1 USD-t kapnak. A férfi ugyanis arról tájékoztatta az ügyfeleit, ha csak 200 hirdetést értékesít naponta, akkor ők napi szinten 20 USD-t keresnének, ami megközelítőleg havonta 120.000 forintot jelentene számukra.

A sértettek abban a reményben utalták át a kért összeget a gyanúsított részére, hogy az interneten keresztül üzleti partnerekkel kerülnek majd kapcsolatba, valamint a reklámok értékesítése után az ígért haszonra szert tesznek. Az ügyben indult nyomozás során megállapítást nyert, hogy a férfi több mint 900.000 forintot gyűjtött így össze, azonban valójában nem állt szándékában az internetes portál elindítása és működtetése.

A gyanúsított a terhére rótt bűncselekmény elkövetését tagadta, azonban a számára átutalt több százezer forinttal nem tudott elszámolni, azt egyéb jövedelme nem lévén saját megélhetésére fordította.

Az ügyben kihallgatott tanúk és bizonyítékok a csalás elkövetését alátámasztották, így a büntetőeljárás nyomozati szakának befejezését követően az Ózdi Rendőrkapitányság az iratokat vádemelési javaslattal az illetékes ügyészség számára megküldte.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Álságos portékák
Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál. F…
„Házi trafik”
Tömérdek zárjegy nélküli cigarettát, elektromos cigarettát és finomra vágott fogyasztási dohányt találtak egy családi házban a Nemzeti Adó- és Vámhiva…

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …