2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Közösségi zaklatás

Az internetes közösségi hálózatokon elkövetett bűncselekmények következményeit a tettesek sok esetben fel sem mérik. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a közkedvelt közösségi oldalakon megvalósult már többek között a személyes adattal visszaélés, illetve a zaklatás vétsége.
Legutóbb egy prügyi nő tett feljelentést a Szerencsi Rendőrkapitányságon, mivel egy népszerű közösségi internetes oldalon hónapok óta folyamatosan zaklatja, fenyegeti, két taktakenézi férfi. A Szerencsi Rendőrkapitányság zaklatás vétsége miatt indított eljárást az elkövetőkkel szemben.

Információs háttér:

Büntető Törvénykönyv – Zaklatás: „Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki félelemkeltés céljából

a) mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vagy

b) annak a látszatnak a keltésére törekszik, hogy a sértett vagy hozzátartozója életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy veszélyeztető esemény következik be,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

a) házastársa, volt házastársa, bejegyzett élettársa, volt bejegyzett élettársa, élettársa, vagy volt élettársa,

b) nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet a személyes adatok fokozott védelemének fontosságára!

Amennyiben tudomására jut, hogy a gyermekét, hozzátartozóját bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, forduljon a rendőrséghez!
Az internetes közösségi oldalakra sokan tesznek fel fényképeket és személyes adatokat. Ezeket az információkat a hozzáértők, úgymond könnyen kisöpörhetik. Ezt hívják „spoofing” –nak, ami akár ártatlannak is tűnhet, de a legtöbb esetben előre kiszámíthatatlan károkkal, következményekkel is járhat. Éppen ezért mindig óvatosan kezelje az interneten közzé tett személyes adatait, fényképeit. Ne feledje el, hogy bármit tesz fel magáról, az interneten mindenki számára elérhető, másolható, tovább publikálható lesz. Éppen ezért mindenki körültekintően kezelje a személyes adatok megosztását, és ne tegyen közzé semmilyen fontos azonosítót a nyilvános oldalakon.

A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…