2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Kezdődik az iskola – a diákokra is figyelnek a rendőrök

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tanévkezdet időszakában a gyermekek védelme, közúti közlekedésük fokozott biztosítása az idén szeptemberben is a rendőrség kiemelt feladatát képezi. Ennek oka, hogy a gyermekek – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői – a nyári vakációt követően az általános iskolák környékén fokozott balesetveszélynek vannak kitéve.
A már tradicionálisnak tekinthető, tanévkezdeti közlekedésbiztonsági kampány évek óta kedvező visszhangot vált ki a közvélemény részéről. A program szükségességét alátámasztja az is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az iskolák környékén több évre visszamenőleg nem történt olyan baleset, melynek okozói, illetve részesei 6-14 éves korú gyermekek lettek volna.

E kedvező folyamat fenntartása és a gyermekek közlekedésbiztonsága érdekében:

– a rendőrség elemezte az általános iskolák környezetének baleseti helyzetét, a tanintézetek megközelítési útvonalainak lehetséges veszélyforrásait, különös tekintettel a tanítási napok kezdetének és befejezésének időszakára.

– az illetékes hatóságok, valamint az általános iskolák képviselői közös forgalomtechnikai bejárást szerveztek, melyet követően amennyiben szükséges volt olyan beavatkozást, illetve változtatást kezdeményeztek, amely a biztonságosabb közlekedési környezet megteremtését szolgálja. (apróbb javítások, felújítások, tábla pótlások)

– a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában azoknak az általános iskoláknak a környékén, ahol ez indokolt kiemelt rendőri jelenlét lesz.

– a rendőrök ennek során elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet szentelnek a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

– a tanévkezdeti kampány hatékonyságának növelése érdekében a balesetmegelőzési feladatok végrehajtása során a rendőrség együttműködik a helyi polgárőr szervekkel is.

– a 2008/2009-es tanévben meghirdetett „Az iskola rendőre” program sikeres végrehajtását követően az elmúlt négy tanév tapasztalatai bebizonyították ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a szükségességét. A projekt nagymértékben segítette a rendőrség által végzett, a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és balesetmegelőzési tevékenységet.

Az eredményeket és tapasztalatokat értékelve elmondható, hogy a rendőrség által kezdeményezett programmal, azok céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták, és együttműködésükről biztosították az iskola rendőreit. „Az iskola rendőre” programnak ez évben is szervesen kapcsolódik a tanévkezdési kampányhoz.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…