2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Kezdődik az iskola – a diákokra is figyelnek a rendőrök

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tanévkezdet időszakában a gyermekek védelme, közúti közlekedésük fokozott biztosítása az idén szeptemberben is a rendőrség kiemelt feladatát képezi. Ennek oka, hogy a gyermekek – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői – a nyári vakációt követően az általános iskolák környékén fokozott balesetveszélynek vannak kitéve.
A már tradicionálisnak tekinthető, tanévkezdeti közlekedésbiztonsági kampány évek óta kedvező visszhangot vált ki a közvélemény részéről. A program szükségességét alátámasztja az is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az iskolák környékén több évre visszamenőleg nem történt olyan baleset, melynek okozói, illetve részesei 6-14 éves korú gyermekek lettek volna.

E kedvező folyamat fenntartása és a gyermekek közlekedésbiztonsága érdekében:

– a rendőrség elemezte az általános iskolák környezetének baleseti helyzetét, a tanintézetek megközelítési útvonalainak lehetséges veszélyforrásait, különös tekintettel a tanítási napok kezdetének és befejezésének időszakára.

– az illetékes hatóságok, valamint az általános iskolák képviselői közös forgalomtechnikai bejárást szerveztek, melyet követően amennyiben szükséges volt olyan beavatkozást, illetve változtatást kezdeményeztek, amely a biztonságosabb közlekedési környezet megteremtését szolgálja. (apróbb javítások, felújítások, tábla pótlások)

– a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában azoknak az általános iskoláknak a környékén, ahol ez indokolt kiemelt rendőri jelenlét lesz.

– a rendőrök ennek során elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet szentelnek a gépjárművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

– a tanévkezdeti kampány hatékonyságának növelése érdekében a balesetmegelőzési feladatok végrehajtása során a rendőrség együttműködik a helyi polgárőr szervekkel is.

– a 2008/2009-es tanévben meghirdetett „Az iskola rendőre” program sikeres végrehajtását követően az elmúlt négy tanév tapasztalatai bebizonyították ennek az egyedülálló kezdeményezésnek a szükségességét. A projekt nagymértékben segítette a rendőrség által végzett, a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és balesetmegelőzési tevékenységet.

Az eredményeket és tapasztalatokat értékelve elmondható, hogy a rendőrség által kezdeményezett programmal, azok céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták, és együttműködésükről biztosították az iskola rendőreit. „Az iskola rendőre” programnak ez évben is szervesen kapcsolódik a tanévkezdési kampányhoz.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…