2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Kék-Hírek
 • »
 • Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Borsod-Abaúj-Zemplénben a Közbiztonsági Háló bevezetése óta!
Eredmények: Közbiztonsági Háló Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is!

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Borsod-Abaúj-Zemplénben a Közbiztonsági Háló bevezetése óta!

Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Borsod-Abaúj-Zemplénben a Közbiztonsági Háló bevezetése óta! Az országos programhoz igazítottan úgymond kivetette hálóját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is. Az akciósorozat biztató eredményeket produkált az elmúlt héten is. Már az elmúlt évben komoly eredményeket elérő Közbiztonsági Háló program ebben az esztendőben is folytatódik. A tavalyihoz hasonló a mostani akciósorozat célkitűzése, azaz a rendőrség a társadalom által megfogalmazott elvárásokhoz igazodva biztosítsa a folyamatos közterületi jelenlétet, az állampolgári bejelentésekre történő gyors és hatékony reagálással, a jogsértések hatékony felderítésével javítsa az ország közbiztonságát és növelje a lakosság biztonságérzetét.

A március elsején kezdődött Közbiztonsági Háló program jó visszhangra talált a lakosság körében. A megye egészét érintő három hónapos akció első eredményei biztatóak. A program természetesen a közlekedésbiztonság erősítésére is kiterjed.

 

Zéró tolerancia, totális Háló

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – a többi rendőri szervhez hasonlóan – széles körű elemzéseket hajtott végre a közterületi szolgálat hatékonyabb megerősítése érdekében. Az elért eredmények megóvása azonban csak összehangolt, együttes fellépéssel lehetséges. Ennek érdekében a megyei háló szövésében a rendőrökön kívül részt vesznek a polgárőr szervezetek, a társhatóságok munkatársai, közterület-felügyelők, természetvédelmi őrök, erdészek, hivatásos vadászok, mezőőrök, illetve a településőrök.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kedvezően alakultak a statisztikai adatok a „Közbiztonsági Háló” újratöltése óta.

 

Eredmények május 3-a és május 9-e között:

 • A sikeres elfogások száma meghaladta a 20-at, ebből 17 elkövetőt tetten értek, 6-tal szemben, pedig elfogató parancs volt érvényben.
 • A Háló különböző bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt 51 előállítást produkált, többek között ittas vezetés, igazoltatás megtagadása miatt.
 • Szabálysértési feljelentések száma: 298, többek között közlekedési szabálysértés miatt
 • A Közbiztonsági Hálón a vizsgált időszakban 11 ittas vezető akadt fenn,
 • Büntető feljelentések száma: 23.
 • Helyszíni bírságot 263 érintettel szemben több mint két millió forint értékben szabott ki a hatóság.
 • Az igazoltatások száma pedig elérte 2393-at!

 

 

Az ellenőrzések során a végrehajtó állomány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy gátat szabjon a lakosságot irritáló és félelemben tartó egyre erőszakosabb garázda jellegű, illetve a vagyonelleni bűncselekmények elkövetésének. Az elmúlt héten 468 fokozott ellenőrzést és 9 átfogó közlekedésrendészeti ellenőrzést hajtottak végre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrök.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a „Közbiztonsági Háló program bevezetésétől számítva 2010. április 30-ig – a tavalyi év hasonló időszakát tekintve – az ismertté vált bűncselekmények száma 4501-ről 3573-ra csökkent (-20,61%), továbbá valamennyi bűncselekmény főcsoport, illetve több kiemelt bűncselekmény esetében csökkenés történt, melyet az alábbi táblázat tartalmaz:

 

 

 

Vagyon elleni bcs

Közrend elleni bcs

Közlekedési bcs

Közbizalom elleni bcs

Közúti jármű ittas vezetése

Lakásbetörés

Csalás

Rablás

2009.03.01-2009.04.30

2875

782

388

452

171

235

118

60

2010.03.01-2010.04.30

2235

687

310

202

128

197

59

40

Eltérés %

-22,26

-12,14

-20,1

-55,3

-25,14

-16,17

-50

-33,33

 

A rendőrségi tapasztalatokból leszűrhető, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területén csökkent a jogsértő cselekmények száma a közbiztonság javulása tapasztalható, az állampolgárok, pedig nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrség felé.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek