2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Intő jel - kihűléses haláleset Mezőcsáton

Intő jel – kihűléses haláleset Mezőcsáton

Intő jel - kihűléses haláleset MezőcsátonEgy idős nő veszítette életét Mezőcsáton. A 73 éves nyugdíjas halálát az elsődleges információk szerint kihűlés okozta. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az első ilyen eset az idei téli időszakban.

 

Meghalt november 19-én egy 73 éves mezőcsáti asszony, az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint kihűlés miatt. Az ügyben idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Az idős asszony feltehetően gombázni indult, ám egy út melletti vizesárokba csúszott, még november 18-án.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt év téli időszakában 30-an veszítették életüket kihűlés miatt. A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen fordultak elő ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban történt kihűlések is előfordultak.

Telefonáljon: Ne hagyja hidegen a kihűlés! A megelőző téli időszak összegzett adataiból kitűnik, hogy nemcsak közterületen, hanem különböző ingatlanokban is számolni lehet ilyen jellegű halálesetekkel. A rendőrség kéri az állampolgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, 112-es telefonszámokon.

A probléma azonban nem elsősorban rendőrségi, hanem szociális, össztársadalmi ügy! A hidegebb, téli időjárás beköszöntével fordítsunk nagyobb figyelmet azon embertársainkra, akik elsősorban az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális hátterük miatt ezen a téren is veszélyeztetettek. A hűvösebb, csapadékosabb napok közeledtével elsősorban a hajléktalan, idős, egyedülálló, vagy más okból gondoskodásra szoruló személyekre kell odafigyelnünk. Hiszen az adatok azt mutatják, hogy nemcsak a hajléktalanokat érinti a kihűlés veszélye!

 

Figyelünk a hajléktalanokra!

A rendőrség az idei évben is megfelelő szociális érzékenységgel próbál közreműködni a probléma megoldásában. Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen, elhagyott területeken, az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére. Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a hajléktalanokat, és minden arra rászorulót! A rendőrség ügyeletei és a hajléktalanokat ellátó intézmények diszpécser központjai közötti kapcsolat lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásban részesítését. E tevékenység során a rendőrség együttműködik a Közterület Felügyelet, Természetvédelmi Őrszolgálat és a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, valamint számít a polgárőrség támogatására is.

Az intézkedő rendőrök elsősorban felvilágosítást adnak, megteszik a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy a hajléktalanok sérelmére bűncselekményt kövessenek el. Ha indokolt gondoskodnak mentővel vagy krízisautóval történő elszállításra is. Szükség esetén megfelelő gondossággal, körültekintéssel eljárva a veszélyeztetett személyekről és tartózkodási helyükről haladéktalanul értesítik a hajléktalanokat ellátó orvosi rendelőt, vagy a szociális ellátó helyet, illetve valamely, a megyében működő karitatív szervezetet. Segítik a veszélyeztetettek megfelelő biztonságot nyújtó helyre szállítását, amennyiben a hajléktalan sérült, rosszullétre panaszkodik, haladéktalanul értesítik a mentőszolgálatot.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek