2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Hét téli áldozat – újabb kihűlések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Kislányát kényszerítette lopásra

Hét téli áldozat – újabb kihűlések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Az elsődleges vizsgálatok szerint kihűlés miatt hárman veszítették életüket az elmúlt hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében. A téli hónapokban már hét ilyen jellegű eset történt a térségben.

A telkibányai patakban fekvő a 69 éves nőre hozzátartozója talált rá január 16-án a délutáni órákban. Az adatok szerint a nyugdíjas nő kertje hátsó bejáratán keresztül akart a faluba menni. Ehhez a porta végén található patakon is át kellett kelnie, ami fölött megbotolhatott, majd a mederbe esett, ahonnan nem tudott önerőből kimászni. Az elsődleges szakvélemények a kihűlést állapították meg a halál okaként. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért az Encsi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Egy 48 éves sajószentpéteri férfi otthonában veszítette életét, holttestét hozzátartozója fedezte fel január 17-én. Az elsődleges szakvélemények a kihűlést állapították meg a halál okaként. A helyszíni szemle során a rendőrök a szobában találtak egy kályhát, de abba érzékelhetően régóta nem gyújtottak be, a helyiségben pedig meglehetősen hideg volt. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Egy másik a földön mozdulatlanul fekvő férfira január 17-én a délelőtti órákban találtak rá Egerlövő közterületén. Az 55 éves férfi feltehetően ittassága miatt elesett, nem tudott felállni, majd az úttesten lévő pocsolyában lelte halálát. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, ezért a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

A különböző egyedi esetek vizsgálata során a rendőrség azt tapasztalta, hogy míg korábban és jellemzően közterületen következtek be ilyen jellegű elhalálozások, addig az elmúlt év téli hónapjaiban saját tulajdonú ingatlanokban történt kihűlések is előfordultak. Az idei télen egy kihűlés történt közterületen a többi ingatlanban vagy annak udvarán, és főleg az idősebb korosztály veszélyeztetett ezen a téren.

Telefonáljon: Ne hagyja hidegen a kihűlés!

A megelőző év téli időszakában összegzett adatokból kitűnik, hogy nemcsak közterületen, hanem különböző ingatlanokban is számolni lehet ilyen jellegű halálesetekkel. A rendőrség kéri az állampolgárok segítségét, hogy amennyiben úgy értékelik, hogy kihűlés veszélyeztethet valakit, akkor értesítsék a hatóságokat.

A probléma azonban nem elsősorban rendőrségi, hanem szociális, össztársadalmi ügy! A hidegebb, téli időjárás beköszöntével fordítsunk nagyobb figyelmet idősebb, egyedül élő hozzátartozóinkra, szomszédainkra, illetve azon embertársainkra, akik elsősorban az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális hátterük miatt ezen a téren is veszélyeztetettek. A hűvösebb, csapadékosabb napok közeledtével elsősorban a hajléktalan, idős, egyedülálló, vagy más okból gondoskodásra szoruló személyekre kell odafigyelnünk. Hiszen az adatok azt mutatják, hogy nemcsak a hajléktalanokat érinti a kihűlés veszélye!

Figyelünk a hajléktalanokra!

A rendőrség az idei évben is megfelelő szociális érzékenységgel próbál közreműködni a probléma megoldásában. Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen, elhagyott területeken, az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére. Megyénk rendőrei fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a hajléktalanokat, és minden arra rászorulót! A rendőrség ügyeletei és a hajléktalanokat ellátó intézmények diszpécser központjai közötti kapcsolat lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásban részesítését. E tevékenység során a rendőrség együttműködik a Közterület Felügyelet, Természetvédelmi Őrszolgálat és a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival, valamint számít a polgárőrség támogatására is.

Az intézkedő rendőrök elsősorban felvilágosítást adnak, megteszik a szükséges intézkedéseket annak megelőzésére, hogy a hajléktalanok sérelmére bűncselekményt kövessenek el. Ha indokolt gondoskodnak mentővel vagy krízisautóval történő elszállításra is. Szükség esetén megfelelő gondossággal, körültekintéssel eljárva a veszélyeztetett személyekről és tartózkodási helyükről haladéktalanul értesítik a hajléktalanokat ellátó orvosi rendelőt, vagy a szociális ellátó helyet, illetve valamely, a megyében működő karitatív szervezetet. Segítik a veszélyeztetettek megfelelő biztonságot nyújtó helyre szállítását, amennyiben a hajléktalan sérült, rosszullétre panaszkodik, haladéktalanul értesítik a mentőszolgálatot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek