2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Halott újszülött az ágyneműtartóban

Három rablás, egy sértett egy elkövető

Három rablás, egy sértett egy elkövető Hónapokig bántalmazta és rabolta ki egy kazincbarcikai fiatalkorú fiú hasonló korú ismerősét. A rendőrség bűnügyi őrizetbe vette az elkövetőt.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság csoportos rablás miatt folytat eljárást egy 14 éves fiatalkorú fiúval és társaival szemben. Az eljárás adatai szerint az elkövető még március végén erőszakkal elvette hasonlókorú fiú ismerősének MP3-as lejátszóját. Majd április közepén ugyanazon elkövető két társával együtt ugyanattól a sértettől fenyegetést követően elvette 150 forintját.

A harmadik eset április 29-én történt szintén Kazincbarcikán. A fiatalkorú sértett támadójának erőszakos fellépésének és bántalmazásának hatására átadta a lábán lévő márkás edzőcipőjét.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a feljelentést követően szinte azonnal elfogta a 14 éves elkövetőt, és társait, akikkel szemben rablás és csoportos rablás miatt indított eljárást. A hatóság előterjesztéssel élt a 14 éves fiatalkorú rablóval szemben előzetes letartóztatásának bírósági elrendelésére.

 

Információs háttér:

Büntető törvénykönyv – Rablás: „Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot, avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Amennyiben a rablást csoportosan követik el a büntetőtörvénykönyv az elkövetőket öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni! A csoportos elkövetés a rablásnál is súlyosbító körülmény és nem szükségszerű, hogy a rablásban résztvevők mindegyike bántalmazza, vagy fenyegesse a sértettet. Elegendő, ha az egyik elkövető fenyegető magatartásával biztosítja, hogy társa vagy társai a sértett értékeit elvegye.

A passzív jelenlévő is részt vesz a rablásban, ha társaival akár hallgatólagosan is megegyezett abban, hogy segítséget nyújt a bűncselekmény elkövetéséhez. A társaival szemlátomást egyetértő pszichikai bűnsegéd jelenlétével a sértettre bénító, a tettesre bátorító hatást gyakorol.

 

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek