2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Halálos fürdőzések

Az elmúlt években több alkalommal előfordult, hogy a nyári fürdőzések tragédiába torkoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A bányatavakban való átgondolatlan merülések könnyen halállal végződhetnek, illetve a horgászás is hordozhat magával veszélyeket, de legnagyobb veszélyben az ittas fürdőzők vannak!

Június 23-án ketten is életüket vesztették  bányatavi fürdőzés közben.

Kora délután egy kamionos állt meg pihenni a Debreceni tónál, ahol előbb egy gazdátlan kocsit, majd a vízben egy lebegő testet vett észre. A bejelentést követően a rendőrök azonnal a helyszínre siettek, ahol a katasztrófavédelem segítségével a partra segítették a testet. A miskolci férfi személygépkocsival érkezett a tópartra vélhetően fürdőzési szándékkal, ugyanis a part kavicsos részén matrac, valamint törölköző volt előkészítve. A 63 éves férfi olyan részen fürdőzött, ahol tábla jelölte, hogy idegeneknek belépni tilos.

Késő délután a nyékládházi Gólem tónál egy 18 éves alsózsolcai fiatalember fürdőzés közben elmerült a vízben.

Az adatgyűjtés során a rendőrjárőrök megállapították, hogy délután hat fiatalember együtt fürdőzött a tóban, amikor egyikük elmerült. A többiek megpróbálták kihúzni, de nem sikerült. Ekkor mindannyian a partra úsztak és értesítették a hatóságot. A kiérkező tűzoltók gumicsónakon a partközeli szakaszokat kutatták át, de nem találták a fiatal férfit, ezért értesítették a Mályi Neptun Búvárklubot, akik este partra emelték az elmerült fiatal férfit.

Mindkét esetben a vizsgálat során a rendőrség az idegenkezűséget kizárta, a Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében, szakértő bevonásával vizsgálja a halálesetek körülményeit.

Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a halállal végződő fürdőzések száma az elmúlt három évben mindig meghaladta a tizet, 2008-ban 11-en, 2009-ben 15-en, 2010-ben pedig 14-en fulladtak vízbe. A tragédiák okai között szerepel a meggondolatlan fürdőzés, különböző egészségügyi okok, az ittasság, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket!

A fürdőzés szabályai, tanácsok:

  • A nyár nagy veszélyforrását a szabadvizek, strandok rejtik magukban. A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, az állandóan változó vízmélység- és hőfokkülönbség miatt.

  • A folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vízében (szabad vizek) fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek.

  • Fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízi-bicikli, banánhajó, felfújható eszközök, stb.) vízen történő használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek, továbbá amelynek nem kell rendelkeznie a hajózási hatóság által kiadott hajóokmánnyal, vagy a vízi sporteszközökre előírt típusjóváhagyással.

  • Nem minősül fürdésnek a gépi berendezéssel, vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata.

  • Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

  • A kikapcsolódás reményében a strandokat és kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe fürdőzés céljára, mert a biztonságos fürdőzési övezetet, és annak végét – mély víz – mindig a fürdést engedélyező tábla, zászló vagy bója jelzi, emellett életmentésre kiképzett felügyelő vigyáz a fürdőzőkre. A fürdésre lehetőséget biztosító helyek biztonságosabbak az ismeretlen folyómedreknél és bányatavaknál.

Tilos fürdeni:

  • hajóútban;

  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;

  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;

  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi-robogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;

  • egészségre ártalmas vizekben;

  • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;

  • vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, ilyenkor is legfeljebb a mély víz határáig;

  • ahol azt tiltó tábla jelzi.

Néhány fontos fürdőzési intelem:

  • Felhevült testtel és alkoholos állapotban, illetve egy kiadós táplálkozás után közvetlenül vízbe menni végzetes lehet!

  • Senki se ugorjon fejest ismeretlen medrű vízbe!

  • Számba kell venni, hogy a mélyebb vizek esetén azok nehezebben melegszenek fel, így a bennük való tartózkodás során nagyobb esély van arra, hogy izomgörcsök jönnek létre.

  • A keringési és szívelégtelenségben szenvedők kerüljék mind a túl hideg, mind a túl meleg vizet.

  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek