2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Górcső alatt a személyszállítók – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

Górcső alatt a személyszállítók – a TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei

A kétnapos európai összehangolt közlekedésrendészeti akció Borsod-Abaúj-Zemplénben is elsősorban az autóbuszok átfogó ellenőrzésére terjedt ki.

A TISPOL Műveleti csoport éves ellenőrzési terve alapján az „European Operation bus”  nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés 2011. július 28-29. között főként a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi autóbuszok és azok vezetőinek ellenőrzésére terjedt ki. Az akció során a rendőrök azonban a közlekedési szabályok megsértésének észlelése esetén más járművek vezetőivel szemben is intézkedtek.

Az ellenőrzés Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, a ki-, illetve bevezető útszakaszokra, valamint a megye területét érintő gyorsforgalmi szakaszokra terjedt ki. A végrehajtásban valamennyi Rendőrkapitányság, a megyei Forgalomellenőrző Alosztály, valamint az Emődi Autópálya Alosztály munkatársai vettek részt. Az akcióban a rendőrség együttműködött a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség illetékes munkatársaival.

A hatóságok a két nap alatt összesen 97 autóbuszt vontak ellenőrzés alá, melyből 74 magyar és 23 külföldi honosságú jármű volt.

Az akció eredményei alapján a megyében közlekedő autóbuszokkal komolyabb probléma nem merült fel, az ellenőrzött buszok műszaki állapota megfelelő volt, vezetőik pedig rendelkeztek a személyfuvarozáshoz szükséges okmányokkal.

Szabálysértés miatt mindösszesen egy magyar, illetve egy külföldi hatósági jelzésű autóbusz vezetőjével szemben kellett intézkedni vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegés, valamint a megengedett sebességhatár túllépése miatt.

Az ellenőrzés során nem autóbusszal elkövetett szabályszegés miatt 106 esetben kellett a járőröknek intézkedni. A rendőrség az akció további eredményeként:

– 4 esetben ittas járművezetés  miatt kezdeményezett közigazgatási eljárást, és 1 esetben büntető eljárás megindítása is szükségessé vált,

– 2 fő előállítására került sor, mintavétel céljából.

– 3 forgalmi engedély helyszíni elvételére került sor.

– 54 fővel szemben 364.000.- ft helyszíni bírságot szabott ki,

– 17 fővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményezett,

– 23 gépjárművezetővel szemben sebességtúllépés miatt kezdeményezett közigazgatási eljárást,

– 3 esetben egyéb szabályszegés miatt közigazgatási eljárás kezdeményezésére került sor az objektív felelősség alapján.

Információs háttér:

Az ellenőrzés sorozat célja a közlekedésbiztonság helyzetének javítása, a bekövetkezett balesetek számának és súlyossági fokának csökkentése, az autóbuszok és vezetőjük ellenőrzése, az ittas járművezetők kiszűrése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint hagyományosan júliusban és augusztusban történik a legtöbb baleset hazánkban, ilyenkor következik be a közúti balesetek közel 60 százaléka. A nyaralószezon alatt a szokottnál is nagyobb a forgalom, a hőség miatt gyakoribbak az elektronikai meghibásodások is, ráadásul olyan autóvezetők is a volán mögé ülnek, akiknek nincs elég rutinjuk.

A buszok és vezetőik ellenőrzése azért fontos, mert a buszokkal okozott, vagy a buszok érintettségével bekövetkező balesetek mindig magukban hordozzák a tömegszerencsétlenség, esetlegesen a halálos tömegszerencsétlenség bekövetkezésének lehetőségét.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…