2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Garázsboltot rabolt ki egy férfi tegnap Miskolcon (B-A-Z. MRFK)

Garázsboltot rabolt ki egy férfi tegnap Miskolcon (B-A-Z. MRFK)

Garázsboltot rabolt ki egy férfi tegnap Miskolcon (B-A-Z. MRFK)A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indított fegyveresen elkövetett rablás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
2009. május 27-én kb.16.05-kor bement egy fején csuklyát viselő 20-25 év körüli fiatal férfi Miskolcon a Dankó Pista utca egyik garázsboltjába. Az ott tartózkodó női eladót az elkövető egy fegyvernek látszó tárggyal megfenyegette, tőle a bevételt követelte, majd ok nélkül bántalmazta. A rabló ezt követően a pénztárgépből kivette a bevételt és pár tízezer forintnyi készpénzzel gyalogosan, futva távozott. A sértett előreláthatólag 8 napon belüli könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elkövető kb. 180 cm magas, erős, kisportolt testalkatú, kopaszra nyírt férfi. A rablás idején kék farmer halásznadrágot, rövid ujjú szürke pólót, cipőt viselt.
A rendőrség kérése, hogy aki a rablás körülményeiről, vagy az elkövető személyéről bármilyen információval rendelkezik hívja a 107-es, vagy 112-es ingyenes rendőrségi számokat.

Információs háttér – „Hír-telen” felindulásból elkövetett rablások
A fegyveres rablások felderítési tapasztalatai alapján többek között megállapítható, hogy az ismertté vált elkövetők többsége büntetlen előéletű, hétköznapi jogismerettel rendelkező állampolgár, akik nincsenek tisztában a bűncselekmények jogi következményeivel. Van olyan is például, aki a médiában megjelent híradások alapján készült fel tettére.
A rendőrségi adatok szerint az 1990-es évek elejétől szaporodtak el az ilyen és hasonló jellegű bűncselekmények. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a büntetlen előéletű elkövetők nem tudják, hogy lelepleződésük milyen súlyos jogkövetkezményekkel járhat. Az is leszűrhető, hogy egyoldalú, hiányos tájékozottságuk miatt azt feltételezik, hogy a rendőrség nem kellően hatékony a fegyveresen elkövetett rablások elkövetőivel szemben. A hosszabb ideig tartó nyomozások eredményei is csak ritkán jutnak el a cselekményüket éppen kitervelőkhöz.
A rablás az egyik legsúlyosabb, erőszakos vagyon elleni bűncselekmény. A Btk. a bűncselekmény elkövetőjét alapesetben két évtől nyolc évig terjedő, míg fegyveresen történő elkövetés esetén öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Fontos kiemelni, hogy a törvény szerint a lőfegyver utánzatával történő elkövetés is fegyveresen elkövetettként minősül! A lőfegyver utánzata lehet lőfegyverre csak a külső megjelenésében emlékeztető „fegyvernek látszó” tárgy is, amelynek a fenyegetés körében történt használati módja ugyanazt az érzületet váltja ki a sértettben, mintha a fenyegetés valóságos lőfegyverrel valósult volna meg.

A felelőtlen rabló esete

A bűncselekmények jogkövetkezményeire vonatkozó tisztánlátás érdekében példaként lehet említeni azt a 42 éves miskolci férfit, aki pénzszűke miatt rabolt ki egy helyi takarékszövetkezetet 2007. őszén. A bíróság jogerősen 5 év börtönbüntetésre ítélte az elkövetőt, aki csak fél óráig tarthatta magánál a zsákmányolt pénzt, mivel a rendőrök elfogták a gyalogosan menekülő rablót a pénzintézet környékén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…
Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…