2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Figyelem! Danger! Figyelem!

Biztonságban Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain a téliesre fordult időjárási viszonyok között.Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján 2021. február 11-től országszerte visszatér a téli időjárás. A csúszós útfelületeken történő közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván. A télies útviszonyok között a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására! A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására! Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztántartására szolgáló berendezések üzembiztosan működjenek!

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

A hosszabb útra indulók mindenképpen ellenőrizzék járművük világító-, és fékrendszerét, a gumiabroncsokat, akkumulátort, szélvédőmosó folyadékot és az ablaktörlők állapotát. Jó szolgálatot tehet az autóban kesztyűs jégkaparó, jégoldó spray és pokróc. Fontos, hogy a járművezetők folyamatosan tájékozódjanak a várható időjárásról és lapátot, hóláncot is tegyenek a járműbe. Továbbá mindig legyen a járműben folyadék, ennivaló, meleg takaró.

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

Vezessenek óvatosan, legyenek körültekintőek!

…hogy mindenki hazaérjen!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek