2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Fénymásolt ötszázassal akartak barackot venni

Pénzhamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az Edelényi Rendőrkapitányság azzal a két szendrőládi nővel szemben, akik a közelmúltban hamis bankóval kívántak fizetni az edelényi piacon. Az elárusító bejelentése alapján a rendőrök hamar beazonosították és elfogták a bűncselekmény elkövetőit.

Július 6-án egy helyi lakos tett bejelentést az Edelényi Rendőrkapitányság ügyeletére, miszerint a belvárosi piac előtti útszakaszon barackot árulva ismeretlen személyek hamis 500 Ft-os bankjeggyel kívántak fizetni neki.

Az azonnali rendőri intézkedés során előállításra került két szendrőládi nő, akiktől ruházatátvizsgálás során több darab hamisnak látszó 500 Ft-os bankjegy került lefoglalásra. A további adatgyűjtés során megállapítást nyert, hogy a személyek hamis bankjegyekkel nem sokkal korábban már fizettek a Volán menetrendszerinti járatán, valamint egy üzletben is. Ezen bankjegyek is felkutatásra és lefoglalásra kerültek.

A személyek kihallgatásuk során elmondták, hogy a hamis bankjegyeket színes fénymásolóval maguk készítették, melyhez egyikük élettársa nyújtott még segítséget. A végrehajtott házkutatások során feltalálásra és lefoglalásra kerültek azon eredeti bankjegyek is, melyekről a fénymásolatok készültek.

Információs háttér – Büntető Törvénykönyv (Btk):

Pénzhamisítás

304. § (1) Aki

a) pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz vagy meghamisít,

b) hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hozatal céljából megszerez, az országba behoz, onnan kivisz, az ország területén átvisz,

c) hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hoz,

bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzhamisítást

a) különösen nagy, vagy azt meghaladó értékű pénzre,

b) bűnszövetségben

követik el.

(3) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzhamisítást váltópénzre, illetve kisebb, vagy azt el nem érő értékű pénzre követik el.

(4) Aki pénzhamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az Edelényi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek