2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Elmerült a Dobódéli tóban

Vízbe fulladt egy fiatal férfi július 12-én Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A nyári hónapokban legtöbbször a meggondolatlan fürdőzés okoz tragédiát. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben körültekintően és felelősen töltsék a pihenni vágyók szabadidejüket a vízpartokon, strandokon.

Az esti órákban érkezett egy kisebb társaság a Dobódél melletti bányatóhoz július 12-én. A csoport 36 éves férfi tagja elindult a tóba, hogy a kánikulai hőség miatt lehűtse magát, előtte azonban alkoholt fogyasztott. A férfi holtestét ismerősei emelték ki az iszapos mederből.
Az Edelényi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragédia okait. Az elsődleges orvosi vizsgálatok az idegenkezűséget kizárták, a fiatalember halálát fulladás okozta.
Az elmúlt években sajnos több alkalommal előfordult, hogy a nyári fürdőzések tragédiába torkoltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A vízbe fulladások száma az elmúlt három évben mindig 10 fölött volt, melyből a nyári fürdőzések során előforduló halálesetek száma egy-egy idényben 4-5 esetre tehető. A tragédiák okai közt szerepel az ittasság, különböző egészségügyi okok, meggondolatlan fürdőzés, de ilyen tekintetben a horgászás is hordozhat veszélyeket.
Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!
Információs háttér:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szabadvizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos eltöltésére. Az ismeretlen vízterület azonban számos veszélyforrást hordoz – erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei. Váratlan veszélyhelyzetben általában pánik lesz úrrá a fürdőzőkön, nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik „lebénulnak” és elmerülnek. Éppen ezért, hogy a szabadságok, vakációk időszaka valóban kellemes legyen, és gondtalanul végződjön, tartsuk be a fürdőzés legalapvetőbb szabályait:

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

* Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
* Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
* Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!
* A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
* Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!
* Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

A fotó illusztráció

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…