2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Életet menthet a porral oltó készülék

Miskolcon a Katowice utcában keletkezett tűz egy négy emeletes épület harmadik emeleti lakásában szeptember 28-án.
A lakás konyhájában a tűzhelyen felejtett olaj kapott lángra, amit a miskolci hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakók egy porral oltó készülékkel eloltottak. Az egység kéziszerszámokkal utómunkálatokat végzett, valamint átvizsgálta a lakás helyiségeit. Az eset következtében egy férfi könnyű égési sérüléseket szenvedett, akit a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak.

Az utóbbi időben megyénkben megszaporodott a középmagas épületek konyháiban keletkezett tüzek száma, a vizsgálati tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberi tényező a tűzesetek túlnyomó részében döntő szerepet játszik!
Tipikus keletkezési ok a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, amely alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért a főzés, mint tűzveszélyes tevékenység végzése közben érdemes fokozottan odafigyelnünk!
A tűzhelyen felejtett étel túlhevül és meggyulladhat, lángra lobbantva először a tűzhely közelében található éghető anyagokat (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor), majd a lakás többi részét is. További probléma, hogy a tűz az elhanyagolt, tisztítatlan, nem tűzszakaszolt gépészeti aknákon továbbterjedhet, komoly károkat okozva a környező lakásokban is. Ezért ha elhagyjuk a lakást, szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Az égő olaj apró cseppekre bomlik, ami így lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában azonnal megszűnik, és zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését.
A háztartásban keletkező tüzek az alábbi néhány alapvető óvintézkedés betartásával megelőzhetők:
•    Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában, amellyel bármilyen jellegű tűz biztonsággal eloltható.
•    A konyhában tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül. A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít.
•    A dohányzás egyre kisebb százalékban, de még mindig szerepel a tűzkárstatisztikákban. Kellő odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetők (ágyban történő dohányzás mellőzése, dohánynemű megfelelő eloltása).
Tűz esetén, az alábbiak szerint járjunk el:
•    Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös, vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni!
•    A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani!
•    A konyhában meggyulladt zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti.
Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék, fedővel történő letakarása.
•    Elektromos berendezés vízzel történő oltását megkezdeni csak a hálózatról történő leválasztás után szabad!
•    Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után (kulccsal bezárni nem szabad)!
•    Kiabálással riasszuk a többi lakót!
•    Hagyjuk el a házat!
•    Ha a lépcsőház sűrű füsttel telített, ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni. Csukjuk be a bejárati ajtót. Tájékozódás (látás) hiányában két emelet magasból sem sikerülhet a menekülés!
•    A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót!
•    Gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzésről, a többi lakó biztonságos menekülése érdekében.
Várjuk a tűzoltókat, hogy a gyors beavatkozást megfelelő információval segítsük.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek