2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy tucat akció, több mint 30 uzsorás rács mögött Ózdon

Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a tizenkettedik nagyszabású uzsorás akcióját hajtotta végre a napokban, melynek során egy 22 éves arlói férfit vettek őrizetbe a megyei rendőr-főkapitányság közreműködésével. A rendőrkapitányság illetékességi területén uzsora bűncselekménnyel gyanúsított és elfogott személyek száma már meghaladja a harmincat.

Az ózdi rendőrök a mindenre kiterjedő, aprólékos nyomozás során megállapították, hogy az Arlóban élő fiatal férfi már 19 éves korától foglalkozott uzsorakölcsönök folyósításával. Az így befolyt összegből tartotta el családját és önmagát az utóbbi 3 évben. Az elmúlt héten azonban a reggeli órákban lakhelyétől nem messze rendőrök csaptak le az uzsorás férfire, akit elfogását követően őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyeztek a hatóságok. Az Ózdi Rendőrkapitányság koordinálása mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei is részt vettek az akcióban.

A 22 éves férfi több helyi családnak folyósított kisebb-nagyobb pénzösszeget, majd azt legalább 50 %-os kamattal megnövelten kérte vissza. Amennyiben nem tudták időben rendezni tartozásaikat, őket megöléssel és veréssel fenyegetve kényszeríttette az önkényesen meghatározott pénzösszegek átadására.

Példának okán az egyik sértett még 2009. szeptemberében kért kölcsön, amit a következő hónapban másfélszeresen kellett volna visszafizetnie, azonban nem tudta teljesíteni, mivel a család megélhetése veszélybe került volna. Ezután minden hónapban közel 30.000,- Ft-ot kellett adnia mindaddig, amíg a teljes tőkét és a kamatot egy összegben nem tudja rendezni. Az elmúlt három év alatt így több, mint 900.000 forintot adott vissza.

Több sértett is elmondta, hogy a kölcsönkért összegre viszonylag rövid idő leforgása alatt negyedmillió és háromszázezer forint közötti visszafizetéseket követelt a gyanúsított. Azokban az esetekben amikor fizetési kötelezettségüknek nem tudtak, vagy már nem akartak eleget tenni, akkor az uzsorás életveszélyesen megfenyegette a kölcsönkérőt és családját is.

Az Ózdi Rendőrkapitányság zsarolás bűntett, valamint uzsorabűncselekmény, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségének elkövetése miatt folytat eljárást az elkövetővel szemben.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek