2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Egy rablássorozat vége

AEgy rablássorozat vége rendőrség elfogta annak a bűnözői csoportnak a tagjait, akik az elmúlt időszakban idősek sérelmére erőszakos bűncselekményeket követtek el. A kilenc gyanúsított közül öten előzetes letartóztatásuk megszűnte után hajtották végre a rablásokat.

A Miskolci Rendőrkapitányság kiemelt ügyként kezelte annak a rablássorozatnak a felderítését, amelyeket idős emberek sérelmére követtek el. Az elmúlt időszakban két miskolci és egy gesztelyi nyugdíjast támadtak meg otthonában. Az első bűncselekményt augusztus 27-én a hajnali órákban követték el Miskolcon. A tettesek rátörtek az alvó idős nőre, akit bántalmaztak, majd ékszert és készpénzt raboltak el tőle. A második és harmadik eset szeptemberben történt. Előbb 17-én a hajnali órákban Gesztelyben végrehajtott rablás során az idős házaspárt
lakásukban nemcsak bántalmazták, hanem meg is kötözték. Másnap Miskolcon csaptak le késő este, itt szintén kegyetlenül alkalmazták a kötöző zsineget saját otthonában egy idős nővel szemben. Az akkor még ismeretlen elkövetők gyorsak voltak és brutálisak.

A Miskolci Rendőrkapitányságon megindult intenzív nyomozás során képbe
került egy elkövetői kör. A gyanú szerint az alsózsolcai, parasznyai és
miskolci férfiak mellett három nő is részt vett a rablásokban.

A Miskolci Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett rablás és személyi szabadság megsértése miatt indított vizsgálatot a nyolc gyanúsítottal szemben. Korábban már mindegyiküket elítélték, főleg vagyon elleni bűncselekmények miatt minimum egyszer, de volt, akit kettő, négy, hét, illetve tizenkét alkalommal.

Más hatóság öt gyanúsítottal szemben jelenleg is folytat eljárást – korábban elkövetett – rablás és emberölés büntette miatt. Az ellenük folyó vizsgálat során azonban előzetes letartóztatásuk elérte a maximális három évet, így őket az ide vonatkozó törvényi szabályozás értelmében szabadlábra kellett helyezni júniusban, illetve augusztusban. A Miskolci Rendőrkapitányság nyomozóinak köszönhetően a most elfogott elkövetők közül öten újra előzetes letartóztatásban várják ügyük további alakulását.

Információs háttér:
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 60 évnél idősebb korcsoport tagjai gyakrabban válnak vagyon elleni bűncselekmények sértettjévé, ezért is fontos feladat az idős korosztály védelmének biztonságérzetének erősítése. Az összes ismertté vált bűncselekmény sértettjeinek mintegy 18-20 százaléka a 60 év feletti korosztályból kerül ki. Az időskorú sértettek 90 százaléka jellemzően vagyon elleni- további 10 százalékuk pedig személy elleni bűncselekmények áldozata. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2008-ban 2327 bűncselekményt követtek el időskorúak sérelmére. A hatékony bűnmegelőzés érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya komplex programot dolgozott ki az idősek védelmében. Ebben többek között megtalálható a közvetlen tájékoztatás és felvilágosítás, a technikai jellegű segítségnyújtás és bemutatók tartása, az „Aranyhíd” elnevezésű időskori mentor- és kortársképzés, vagy éppen az idősek védelmét és tájékoztatását szolgáló 2010-es falinaptár elkészítése. Az eredményes megoldás azonban csak komplex társadalmi összefogással és a meglévő törvényi lehetőségek maximális kihasználásával lehetséges.
 

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján:

MRFK Kommunikációs Iroda

Egy rablássorozat vége

Egy rablássorozat vége

Egy rablássorozat vége

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek