2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Borsodban is becsengettek

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Rendőrök és polgárőrök is vigyázzák a gyerekek balesetmentes közlekedését az iskolák környékén.

Tanévkezdéskor az oktatási intézmények környékén a hirtelen megnövekvő gyalogos és gépjármű forgalom miatt megnő a gyermekek veszélyeztetettsége.

Szeptemberben – a korábbi éveknek megfelelően – egyenruhások biztosítják a közlekedés rendjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is a nagy forgalmú utak mentén lévő tanintézményeknél.

Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagosnál. Ennek fő oka, hogy a nyári vakáció után a gyerekek gyakorlatilag egyszerre jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári „felszabadultság”, de a diáktársaikkal való találkozás öröme szintén csökkenti az életkornál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Lényeges közlekedésbiztonsági kockázatot jelent az is, hogy a nyári szabadságokat követően a felnőttek is tömegesen jelennek meg az utakon, így a forgalomban résztvevő járművek száma ugrásszerűen megemelkedik, zsúfolttá válnak a belterületi utak. Mindezekre tekintettel a tanévkezdet időszakában a rendőrség kiemelt feladata a legkisebbek és a legvédtelenebbek, azaz a gyermekek közlekedésének segítése.

A demonstratív rendőri jelenlét során a járőrök elősegítik a gyermekek biztonságos közlekedését, úttesten való áthaladását, s mindemellett fokozott figyelmet fordítanak a járművezetők jogkövető magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Mindezeket Pitkó Lászkó r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője egy miskolci általános iskola mellett lévő gyalogosátkelő helynél 2017. szeptember 1-jén megtartott sajtótájékoztató során ismertette.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek