2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Az országos motorkerékpár ellenőrzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sikeres volt
Az országos motorkerékpár ellenőrzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sikeres volt

Az országos motorkerékpár ellenőrzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sikeres volt

Az országos motorkerékpár ellenőrzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sikeres volt A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében május 7-e és 9-e között fokozott közúti ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 1000 ellenőrzést hajtott végre a rendőrség.

 

/illusztráció/

A statisztikai adatok szerint hazánkban 2010. január 1-től április 26 -ig 8 motorkerékpáros és 3 segédmotoros kerékpáros vesztette életét a közutakon. A kétkerekű motoros járművel utazók  baleseti kockázata átlag feletti, hiszen a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsákok) nem védik. Érdekes adalék, hogy Európában egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek.

A motoros baleseteknek több oka is van, de a legfőbb okot az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. Mindezek alapján jelentős és hatékony lépéseket kell tenni a motorkerékpáros közúti tragédiák visszaszorítása érdekében.

 

A két napos ellenőrzési akció Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredményei:

  • A lézeres sebességellenőrző készülék 198 gyorshajtóról készített felvételt.
  • Tizenhárom ittas járművezető akadt fenn közlekedési hálón, ebből egy-egy motorral, illetve segédmotor-kerékpárral, egy kerékpárral, míg a többi sofőr autóval közlekedett.
  • A fokozott ellenőrzés során 136 esetben szabtak ki a rendőrök helyszíni bírságot több mint egy millió forint értékben.
  • Az intézkedések során 38 személlyel szemben kezdeményezett a hatóság közigazgatási eljárást megállási, várakozási szabályok megszegése valamint biztonsági öv, bukósisak, gyermekbiztonsági rendszer elmulasztása miatt.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén a két nap alatt 89 esetben készült szabálysértési, 11 esetben pedig büntető feljelentés.

 

A két napos fokozott ellenőrzés során 1 halálos közlekedési baleset történt Mezőkövesd térségében, mely során két személy vesztette életét (tehergépkocsi vezető és utasa). További 1 súlyos és 2 könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset helyszínén intézkedett még a rendőrség. A sérüléses balesetek mellett a megyében 14 anyagi káros közlekedési baleset történt. A közlekedési balesetekből egynek volt résztvevője motoros, mely során a segédmotor-kerékpár vezetője súlyosan sérült.

 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…
Álságos portékák
Egy fél kamionnyi hamis játékra és telefontartozékra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyulánál. F…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…